Aranyér

Aranyér a végbél nyálkahártya alatt található érköteg, melynek fontos szerepe van a helyes végbélműködésben, a megfelelő széklet működési mechanizmusában és a széklettartásban.
Aranyér betegségtől akkor beszélünk, amikor az aranyér párnákban található visszérfonatok, illetve az e fölött található nyálkahártya kóros mértékben kitágul, a kötőszövet megnyúlik, a vénák megduzzadnak, és gyulladásos állapotba kerülnek a végbélnyílás vagy a végbél alsó szakaszában.
Az aranyér betegségnél két típust különböztetünk meg. A belső aranyér általában fájdalommentes végbélvérzéssel, míg a külső aranyér a végbélnyílás körül jelentkező fájdalommal jár.

Külső aranyér

A külső aranyér közvetlenül a végbélnyílás alatt található duzzanat, melynek belsejében gyakran képződik vérrög, ami hirtelen kialakuló, nyomó jellegű fájdalommal, irritációval és viszketéssel jár.
Bár a viszketésről gyakran vélik úgy, hogy a külső aranyér egyik tünete, azonban az esetek többségében csak egyszerű bőrirritációról van szó. Sajnos a külső aranyér hajlamos a trombózisra, ugyanis, ha a véna megreped, és egy vérrög keletkezik, akkor aranyeres trombózis alakul ki.

Belső aranyér

A belső aranyér a végbélnyíláson belül alakul ki. Mivel ezeken a területeken nincsenek fájdalom receptorok, ezért a belső aranyér általában fájdalommentes, és ezért a legtöbb ember nincs tisztában az aranyér jelenlétével.
A belső aranyér irritáció hatására vérezhet. A kezeletlen belső aranyérnek két súlyos szövődménye lehet: az előreesett aranyér és az aranyeres csomók elzáródása. Az előreesett aranyér olyan belső aranyér, melyek már annyira kitágultak, hogy kitolódnak a végbélen kívülre. Ha a végbélzáró izmok görcsbe rándulnak, csapdába ejtik az aranyeres csomókat, így vágva el számukra a vérellátást. A belső aranyeret tovább lehet osztályozni, az előreesett állapotának mértéke szerint:
  • Még nem esik előre
  • Széklet ürítésekor előrecsúszik, de magától visszahúzódik
  • Széklet ürítésekor előrecsúszik, kézzel kell visszanyomni
  • Előre csúszott, és nem is lehet visszanyomni
Kiváltó okok
Számos tényező játszhat szerepet az aranyér létrejöttében, néha ezek halmozott jelenléte okozza a problémát.
Ezek lehetnek rossz székelési szokások, (székrekedés, hasmenés) kevés testmozgás, rossz táplálkozás, (alacsony rosttartalmú étrend) fokozott hasüregi nyomás, (hosszan tartó erőlködés) genetika, terhesség. További tényezők lehetnek a végbélben lévő véna nyomásának megemelkedésében a huzamosabb ideig tartó, vagy folyamatos ülő munka és az elhízás. Sebészeti beavatkozásra ritkán van szükség, minthogy a tünetek általában megoldódnak anélkül is.

Megelőzés
Az aranyér megelőzésének legjobb módja a széklet lágyan tartása, így csökkentjük a nyomást, melyet erőlködéskor kellene kifejteni.
Több testmozgás, magasabb rosttartalmú étrend, mely csökkenti az erőlködést, hogy a széklet könnyebben távozhasson, és rövidebb idő alatt megpróbálni üríteni. Kerüljük a wc-n való olvasást, mivel ezzel is csak nyomást gyakorolunk a végbélre.

A helyes táplálkozás, a természetes ételek fogyasztása jó állapotban tartja az emésztést, így könnyedén elkerülhető egy olyan állapot, mely révén kialakulhat az aranyér.
A rendszeres méregtelenítés, valamint a béltisztítás szintén megkönnyíti az emésztés utolsó fázisát, ami szintén hozzájárul az egészséghez, így az aranyérrel kapcsolatos kellemetlen tünetek elkerülhetők.

Diagnózis
A külső vizsgálat lehetővé teszi a végbélnyílás és környékének illetve az előreesett aranyérnek a helyes diagnózisát.
Azonban vastagbél vizsgálat szükséges az esetleges vastagbél daganatok, polipok, prosztata megnagyobbodás, vagy tályogok esetében.
Amennyiben esély van arra, hogy aranyér kialakulása kezdődött el, érdemes minél előtt szakorvoshoz fordulni, és az általa javasolt gyógymódokat követni, hiszen minél előbb elkezdődik a kezelés, annál nagyobb eséllyel megelőzhető a súlyosabb állapot kialakulása.

Az aranyér kezelése

Konzervatív kezelés a megemelt élelmiszer rost bevitele, a szteroid mentes gyulladáscsökkentő gyógyszerek, a kamillás ülőfürdők.
Míg számos helyileg alkalmazandó készítmény áll rendelkezésre, bizonyítékok támasztják alá ezeknek a minimális hasznukat. A szteroid tartalmú készítmények 14 napon túli alkalmazása elvékonyítja a bőrt. A bőrvédő készítmények, mint a vazelin, vagy a cink-oxid krém potenciálisan csökkentheti a sérülést és a viszketést. Ha a konzervatív kezelés nem hozza meg a kívánt eredményt, abban az esetben számos műtéti technika áll rendelkezésre, azonban ezeknél szinte minden esetben fennáll némi komplikáció.

Az sem ritka, hogy műtéti beavatkozás után rövid idővel az aranyér tünetei újra jelentkeznek, mivel az okok nem lettek feltárva és a páciens nem változtatott életvitelén, szokásain. Ez helytelen eljárás, hiszen ilyen esetben bármilyen kezelés hatástalan, mivel az állapot folyton kiújul. Ezért nagyon fontos a kezelés előtt, vagy legkésőbb a kezelés alatt az okok feltárása, hogy a beteg képes legyen változtatni azokon a dolgokon, melyek a betegséget kiváltották, így képes legyen megelőzni egy újabb hasonló kellemetlen állapotot.

Wellness - FitnessKapcsolatMédiaajánlatAdatvédelemOldaltérkép
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.