Diéta

Alapvetően kétféle diétát tudnánk határozottan megkülönböztetni egymástól. Az egyik, melyet főként nagy megbetegedésekkor, legyengülésekkor, orvosi utasításra szoktunk alkalmazni, a másik pedig egyéni választás, döntés, mely összefügghet fogyókúrával, illetve tudatos táplálkozásmóddal. A fogyókúrát azért vettem külön a tudatos táplálkozással, mert a fogyókúrát előre meghatározott rendszer szerint hajtják végre az emberek, míg a tudatos táplálkozás nem feltétlen eredményez testtömeg csökkenést, gondoljunk csak a testépítőkre, ők is meghatározott étrend szerint haladnak, ám nekik csak a napi szénhidrát és fehérje arány van meghatározva többnyire, melyet bármilyen ételfajtával bevihetnek szervezetükbe. A fogyókúrázóknál pedig azért vannak meghatározva még az ételek is a három napszakra, mert a cél a kilók leadása, de a végelgyengülés elkerülése, így a szükséges vitaminok és ásványi adagok pótlása elengedhetetlen, melyet a diéta pontosan meghatároz, hogy azokat milyen táplálék formájában vigyük be szervezetünkbe.

diétaA legyengülések, illetve betegségek, melyek következtében szükséges a diéta bevezetése, ezen esetekben, központban a szervezet kímélése van. Már egy csúnya gyomorrontás esetén is legtöbbször diétát ír elő az orvos, avagy saját magunk részére alkalmazzuk a már jól bevált ételeket, mint például az erőleves, vagy a pirítós, illetve a főtt krumpli. Vannak olyan betegségek melyeket nem lehet elkapni, hanem született rendellenességekből fakadnak, ilyen például a liszt- illetve a laktóz érzékenység, mely amúgy később is kialakulhat. Cukorbetegség esetén is egyfajta diétáról beszélhetünk, mivel ekkor is rengeteg hagyományosan elkészített ételről kell lemondanunk, és súlyosabb cukorbetegségben szenvedőktől, óriási odafigyelést igényel.

A diéta pedig a másik csoport szempontjából a feleslegesnek vélt testsúlytól való megszabadulásban segít. Rengeteg félével találkozunk napilapokban, interneten, és minden más közvetítőcsatornán ahonnan információ csere létrejöhet. Legtöbbjük vagy egy meghatározott étrendet ír elő, melyet kötelesek vagyunk betartani, fogcsikorgatva is, hogy azt a pár kilót történelemként élhessük meg, ám vannak olyan speciális diéták is melyek kifejezetten egy féle táplálékhoz köthető. Ezek időtartamukban és eredményüktől függően eltérőek lehetnek, van egynapos, egy hetes, hónapos, de 90 naposat is kidolgoztak már. Kitartásunkon múlik csupán, és azon, hogy mennyit vagyunk képesek feláldozni azért a pár kilóért, amellett, hogy a diétát legtöbbször, mozgás nélkül kell alkalmazni, mivel itt a lényeg, hogy szerveztünk a tartalékaihoz nyúljon, ami sok esetben a fehérjéket is jelenti, ilyenkor pedig gyakori jelenség az izomgyengeség érzete, mely okkal jelentkezik.

Ezekre, az Internet segítségével bárki rá tud keresni, és diéták garmadáját fogja megtalálni, ezért most pár szokatlan, érdekes, és extrém fogyókúrát szeretnék bemutatni, mely elsőre a diétázók, önsanyargató életmódját hivatott kifigurázni. Az első az „Edd a háromszorosát” címszavakra hallgat, mely szerint naponta, legalább hatezer kalóriát kell hogy megegyünk, mely után étvágytalanság (undor) lép fel, mely gyors fogyást eredményez. A második legalább ennyire extrém, ugyanis „bor – kenyér diétának” hívják. A lényeg hogy 8 órakor egy dl fehér, száraz fehérbort kell meginnunk és egy zsemlét kell megennünk, majd ugyan ezt a mennyiséget két óránként meg kell ismételni, egészen este tíz óráig, mikor is az utolsó pohárnyi bort is falatnyi zsemlét kell „behabzsolnunk”. Kizárólag orvosi felügyelet alatt lehet végrehajtani, eredményről pedig nem szól a fáma.

A harmadik szintén alkohollal függ össze, ugyanis reggelire, ebédre, és vacsorára is sört kell innunk. A „diéta” szerint csak hétvégén alkalmazzuk, ami érthető is, és másfél – 2 kiló súlyfeleslegtől szabadít meg minket, elvileg. S hogy a sorok vidáman végződjenek, központban nem testsúlyunk szerepel, hanem közérzetünk.

Ez a kúra a „hangulatjavító diétára” hallgat. A csoki ugyanis endorfint termel, ami boldogsághormonunkként is definiálható. Aki súlyfeleslegtől szeretne megszabadulni, az biztosan elszörnyülködne, hogy milyen ételvariációk szerepelnek az étlapon, mindenesetre depresszió ellen hatásos kiváló!

Fogyókúrás termékeinket tekintse meg itt!


Wellness - FitnessKapcsolatMédiaajánlatAdatvédelemOldaltérkép
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.