Ekcéma tünetei és kezelése

Az ekcéma a bőr felszínén létrejött gyulladás, melynek tünetei a viszketés, duzzanat, hólyagosodás, bőrpír, nedvedzés, hámlás és pörképződés.
A dermatitis (bőrgyulladás) és az ekcéma görög eredetű szavak, melyek jelentései tulajdonképpen ugyanarra a bőr állapotra utalnak. Egyes nyelvekben a dermatitis és az ekcéma egymás szinonimái, míg más nyelveknél a dermatitis egy akut, míg az ekcéma krónikus állapotot takar. Azonban a két dolgot gyakran egy csoportba sorolják.

Az ekcéma kifejezés egy sor jellemző kórképre utal. Az alapul szolgáló betegségek osztályzása véletlenszerű és rendszertelen. Számos rokon értelmű kifejezést használnak, hogy ugyanazt az állapotot körülírják. Az ekcéma egyik típusa meghatározható a helye által (pl. kéz ekcéma), sajátságos megjelenése alapján (pl. korong alakú), vagy a lehetséges ok alapján (visszeres ekcéma).
Az Európai Allergológiai Akadémia és Klinikai Immunológia 2001-ben kiadott egy állásfoglalást, mely leegyszerűsíti az allergiával összefüggő betegségek szakkifejezését, beleértve az atópiás és az allergiával kapcsolatos ekcéma állapotát is.

Az ekcéma gyakori fajtái

Atópiás ekcéma
Az atópiás ekcéma egy allergiás betegség, mely valószínűleg örökletes úton terjed. Veleszületett, belső eredetű bőrbetegség, mely gyakran jön elő olyan családoknál, akik között van asztmás beteg. Ez a fajta ekcéma krónikus (hosszan tartó), és a legtöbb emberben (90%) még 5 éves kora előtt alakul ki.
Tünetei: Viszkető kiütés észlelhető, különösen a fejen, fejbőrön, nyakon, könyökhajlatban, térdhajlatban és a fenéken. Fejlett országokban igen gyakori jelenség az ekcéma eme fajtája, és száma egyre emelkedik.
Kezelése: Míg az atópiás ekcéma nem gyógyítható, mégis a legtöbb esetben megfelelő kezeléssel irányítható.

Kontakt ekcéma
A kontakt ekcéma két fajtája ismeretes: allergiás kontakt ekcéma(késleltetett reakció, melyet valamilyen allergén anyag vált ki, pl. mérges szömörce, nikkel) és az irritatív kontakt ekcéma (mosószerektől, tisztítószerektől eredő közvetlen reakció). Egyes anyagok allergének és irritatívak is egyaránt (pl. nedves cement). Bizonyos anyagok a napfény hatására váltanak ki fototoxikus bőrgyulladást. A kontakt ekcéma eseteinek hozzávetőlegesen háromnegyed része irritatív típushoz tartozik, ami a leggyakoribb, foglalkozással járó bőrbetegség. A kontakt ekcéma gyógyítható, feltéve, ha kerüljük az ezt kiváltó anyag használatát.

Xerotic ekcéma (téli viszketés)
Jellemzője a száraz bőr, ami olyan súlyossá válik, hogy ekcéma alakul ki, melynek száraz téli időben csak még jobban romlik az állapota. A végtagok és a törzs a leginkább érintett területek. Tünetei: viszkető, száraz, érzékeny, repedezett bőr. Ez a rendellenesség nagyon gyakori az idősebb népesség körében.

Felnőttkori szeborreás ekcéma
Az enyhébb lefolyású esetekben pusztán a hajas fejbőr korpás hámlása az egyetlen tünet, míg a súlyosabb eseteknél fejbőr viszketése, gyulladás jellemző, mely akár az arcra is átterjedhet.

Csecsemőkori szeborreás ekcéma
Az újszülötteknél egy sárgás, vastag kérget hoz létre a fejbőrön, mely alatt apró piros kiütések találhatók. Ezt a sárgás, zsíros hámladékot szokták koszmónak is nevezni. Ennek a fajta ekcémának a kialakulása kapcsolatos lehet a biotin hiányával. A csecsemőkori szeborreás ekcéma nem igényel különösebb kezelést, általában magától elmúlik, legkésőbb a gyermek nyolc hónapos koráig.

Az ekcéma kiváltó okai

Hogy mitől alakul ki az ekcéma, az nem ismert, de feltételezhető, hogy genetikai és környezeti tényezők kombinációja okozza. Az egyik hipotézis szerint az asztma, az ekcéma és más allergiás betegség a szokatlanul tiszta környezetnek köszönhető. Ezt támasztják alá az asztmával kapcsolatos epidermiológiai tanulmányok. Bár felvetődött az a lehetőség is, hogy az ekcéma tulajdonképpen egy allergiás reakció, melyet a házi poratkák ürüléke vált ki. A vizsgált emberek szervezetében maximum 5%-nál volt kimutatható a poratkák antiteste.

Ekcéma kezelése

Az ekcémának nincsen ismert gyógymódja, ezért a kezelések célja, hogy felügyelet alatt legyenek tartva a tünetek, ezáltal csökken a gyulladás, és enyhül a viszketés.
Az ekcéma tüneteit súlyosbítja a bőrszárazság, éppen ezért a hidratálás az egyik legfontosabb kezelés. Az érintett felület nedvesen tartásával lehet segíteni a bőr gyógyulását, és a tünetek enyhítését.
A tünetek enyhítéséhez nagymértékben hozzájárul, hogy a megfelelő kozmetikumokat használja a beteg. A legjobb megoldás erre, ha olyan tisztítószerek és kozmetikumok vannak csak használatban, melyek nem tartalmaznak szintetikus összetevőket, így a méreganyagok bőrön keresztül történő felszívódása minimumra csökkenthető, amivel akár teljes tünetmentesség is elérhető huzamosabb időn keresztül.


Wellness - FitnessKapcsolatMédiaajánlatAdatvédelemOldaltérkép
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.