Elhízás

elhízásAz elhízás szavunkat sokszor olyan alkalmakkor is használjuk, amikor nincs is valójában szó róla. A hivatalos megfogalmazás szerint elhízás alatt a kóros testtömeg növekedést, s azon belül a zsírtartalom növekedését értjük. Az okokról pedig már mindenki bizonyára hallott. Visszavezethetjük az elhízást, örökletes anyagcsere zavarhoz, mikor felmenőinket szoktuk előhozni. Lehet szó túltáplálkozásról, ami szorosan összefügg a mozgással eltöltött időtartammal, mivel elhízás esetén sokkal több táplálékot, vagyis „energiát” fogyasztunk, mint amennyit elhasználna szervezetünk. Végső soron az elhízás okozója lehet az is, mely életvitelünkkel szintén összefüggésben van, vagyis rendszertelenül táplálkozunk. Az evésre szánt idő nem arányos megoszlásának, és az ilyen időtartamokkor bevitt tápanyagok mennyiségének tudható be.

Elhízásra a nők sokkal inkább hajlamosabbak. Gyerekkorunk helytelen táplálkozási szokásai bizony komoly hatással lehetnek későbbi, felnőtt éveinkre. Ennek veszélyét és fontosságát az ember többsége nem is ismeri, de ha igen, akkor sem veszi eléggé komolyan. Ugyanis gyermekkorunkban szervezünk alkalmazkodik szokásainkhoz, s hogyha sokkal több zsír halmozódik fel benne, akkor a zsírsejtek száma megnő, mely arány megnövekedésének következtében olyan elváltozás jön létre bennünk, melyet szinte már nem is lehet megváltoztatni. Ezzel függ össze hogy ahogy egyre idősebbek vagyunk a mozgásra szánt idő egyre inkább csökken, és ezzel együtt nem tart lépést a bevitt táplálék mennyisége.

A nők hajlamosak, a természetes testtömeg-gyarapodáson kívül is plusz kilókat felszedni terhesség alatt, amely eltarthat egészen a szoptatási időszak végéig is. Közismert mellékhatása a fogamzásgátlóknak is, hogy egyes embereknél elhízást vált ki. Emellett a dohányzók körében is ismert az a félig igaz, félig hamis kifogás, miszerint, ha abbahagynák káros szenvedélyüket, akkor egy másikba fognának, ez pedig az evés lenne. Kevésbé közismert már az a vélekedés, mely szerint szociális körülmények is befolyásolhatóak lehetnek. Itt gondolhatunk arra, hogy a létminimum szintjén élők nem tudatosan választják meg, hogy mit egyenek. Ennek oka, lehet a műveletlenség, mely akár generációs probléma, így ördögi körként is működhet. S már kevésbé elfogadott az a vélemény miszerint, az ilyen minimálbéren élők nem engedhetik meg maguknak egyszerűen, hogy egészséges, változatos ételeket fogyasszanak.

Mindenki kiszámíthatja magának a népszerű számítási módszerrel, a BMI-vel (Body Mass Index), hogy ideális testsúllyal rendelkezik-e vagy sem. Nagyon egyszerű a BMI használata, csupán testmagasságát (176, 1,76-nak vesszük), megduplázza ( így kapunk 3,0976-ot), majd elosztjuk testtömegünkkel (71:3,0976=22.92), a kapott eredményt pedig egy adott táblázatban megnézzük, hogy milyen helyet foglal el. A 20 illetve a 25 közötti arány a normális testtömeget jelenti, ám rengeteg testtömeg kalkulátort találunk az interneten, mely helyettünk is bőszen számol, s a mellette szereplő táblázatban pedig megállapíthatjuk, hogy melyik csoportba is esünk bele.
A komoly elhízásnak igen erős, negatív élettani hatásai vannak. Anyagcserezavarok lépnek fel ilyenkor, emellett szívünknek sokkal nagyobb területen kell megmozgatnia vérünket, így szívnagyobbodásról is szó lehet, szívkoszorúér –betegségek, és magas vérnyomás is felléphet. Az elhízás velejárója még a cukorbetegség és magas koleszterin szint. Ízületeinkre pedig sokkal nagyobb teher nehezedik ilyenkor, mely azok károsodását is előidézi.

A sok negatív következmény ellenére az emberek mégsem ezek miatt kezdenek fogyókúrába, hanem esztétikai szempontok lapulnak a háttérben. Eme felfogás birtokában pedig biztosak lehetünk, hogy nem csak testünkben, testünkön kell problémákkal számolnunk, hanem gondolkodásmódunkkal is számolnunk kell. Lehetőségek sokasága van segítségünkre, s mindenki megtudja találni a maga számára leginkább kedvező módszert, de sose feledje senki sem, hogyha magunkkal „nem vagyunk rendben”, akkor a testünkön sem fogunk tudni változtatni.

Fogyókúrás termékeinket tekintse meg itt!


Wellness - FitnessKapcsolatMédiaajánlatAdatvédelemOldaltérkép
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.