Mi is a fitness - magyarosan fitnesz?

fitnessA fitness szó jelentésével kapcsolatban sokakban téves kép alakult ki. Eredeti jelentése; állóképesség, kondíció, és „jó egészség”. Számos ember hiszi azt, hogy a fitness csupán egy divatos, és hangzatos név mögé bujtatott tevékenység, melyet sokan valóban csak divatból művelnek, ám maga a fitness ennél sokkal tudatosabb, és orientáltabb.
Fitness alatt érthetünk különböző edzőtermi, tornatermi, illetve uszodai mozgást és sportot, illetve tudatos táplálkozás rendszert is.

Az emberek többsége szeretne jó külsővel rendelkezni, melyért bizony tenni is kell. A fitness olyan megoldásokat kínál melyek közül minden embertípus talál magának tetszőt, kortól, és nemtől függetlenül. Edzőtermek sokasága várja a testükkel foglalkozni vágyókat, különböző kedvezményekkel, extra kényeztető wellness szolgáltatásokkal, és akár személyi edzőt is fogadhatunk magunk mellé.

Alapvetően két „helyszínre” lehetne beosztani ezen tevékenységeket. Az első kategóriába az edzőtermi mozgás tartozik. Minden testfelépítésű ember számára tudnak megfelelő, könnyen és megerőltetések nélkül elvégezhető edzéstervet kialakítani, melyben pontosan leírják, személyre szabottan, hogy milyen gyakorlatokat kell elvégezni a kívánt eredmény eléréséhez. A fitness nem megerőltetni akarja szervezetünket, hanem „edzésbe hozni”. A lényeg, először is az, hogy szervezetünk működését aktiváljuk, anyagcserénk felgyorsul ugyanis a rendszeres testmozgástól, így a fogyókúrázni akaróknak is, tökéletes, irányt adó elvek lehetnek a fitness által javasoltak. Egyszerre mozgat testet és lelket. Minden kis porcikánkat eddzük, eközben pedig egyre jobban és kiegyensúlyozottabban érezzünk magunkat. Az állandó mozgás ugyanis növeli az energia szintünket, mely szintén növeli koncentrációnkat, terhelő képességünket, és nem utolsó sorban az önbizalmunkat.

Emellett pedig lehetőségünk van új emberek megismerésére is. Csökkentjük a rendszeres mozgással a stresszt, idegességet, és koleszterinszintünket. Sokak számára ismert tény, hogy egy bizonyos idő elteltével a legtöbb monotonan végzendő mozgás, például a futás, illetve a kerékpározás, monotonitása miatt, „kikapcsolja” egyszerűen agyunkat, s megindul az endorfin termelés, ami mint tudjuk a boldogság érzését kelti szervezetünkben. Így a fitness örömszerzése bizonyított, s nem csupán „placebo”.

Második kategóriába a (torna) termi mozgásokat vehetjük, melyek csoportosan végezendők. Ide sorolhatjuk az aerobic-ot, minden válfajával, és a manapság igen nagy népszerűségnek örvendő spinning-et is.

Ha tágabb értelemben szeretnék venni a fitness-t akkor a legtöbb sportot is besorolhatnánk, mint például a judót, a karatét, jógát, kajakozást illetve a kenuzást, teniszezést, s még sorolhatnám. Rengetek lehetőségünk van melyek óriási szabadságot adnak a mozogni vágyóknak.

Említésre került, hogy kortól függetlenül is űzhető a fitness. Egy új válfaja jelent meg hazánkban a fitness-nek, mégpedig az aquafitness. Ez nem más mint, medencében folytatott torna. Speciálisan ezekre a mozgásokra kifejlesztett eszközök álnak rendelkezésünkre. Az idősek számára is nagyon fontos a mozgás, s a vízben végzett torna pedig, köszönhetően a víz felhajtó erejének, kíméli minden ízületünket, s gerincünket egyaránt. Javítja vérkeringésünket, anyagcserénket, segít a fogyásban, tartásjavító, s egyben pihentet is.

Sokat hallunk fitness ételekről, ilyenek pedig nincsenek. A fitness csupán utat mutat a tudatosan táplálkozni vágyók számára. Segít a helyes étrend kialakításában, és, a kívánt végeredmény eléréséhez ad alternatívát, hogy milyen mennyiségben, és gyakoriságban vigyünk be szervezetünkbe fehérjét, szénhidrátot, nyomelemeket és vitaminokat.
A fitness ugyan csak egy, az életünket átfogó, s teljes mértékben személyiségünk megismerésére, és tökéletesítésére fókuszáló életfilozófia.

 


Wellness - FitnessKapcsolatMédiaajánlatAdatvédelemOldaltérkép
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.