Fogyókúra és a fogyás

fogyókúraA fogyás témáját, mint a legtöbb oly sokat emlegetett fogalmakat tévhit övezi. Az emberek többsége, nem is saját, önmaga örömére, kedvére kezd fogyókúrába, hanem mert a televízió, a reklámok, a divatlapok, az újságok, a poszterek és plakátok, a legcsinosabb nő, vagy férfi a munkahelyen, de már az iskolában is, a vékony testalkatúakat szereti, és ezek együttesen rajtunk fejtik ki hatásukat, és az „ostor végül rajtunk csattan”. Aki fogyókúrába kezd, az elsőnek végezzen mindenképp egy kis önvizsgálatot, hogy miért is kezd bele. Hogyha már egészségügyi problémáink vannak emiatt, az természetesen érthető, illetve az is, hogyha érezzünk, hogy ennek az állapotnak, illetve a hízásnak nem lesz „jó vége”. S majd ha magunkba megtaláltuk a valós választ, indokot, amiért erre az elhatározásra jutottunk, akkor kezdjünk bele a fogyókúrába.

Fontos, hogy magunkért csináljuk és ne másért, mivel a legerősebb, legösztökélőbb hajtóerő csak is belülről fakadhat. Manapság a fogyókúrát elkezdők rengetek információt, ötletet, és tanácsot találnak könyvekben, wellness és egyéb magazinokban, illetve az interneten, emellett videokazettákat is beszerezhetnek.

Sajnos nagyon elterjed az úgynevezett „éhezős fogyókúra”, melynek a lényege, hogy egyszerűen megfosztjuk szervezetünket az ételtől. Drasztikus lépéseket teszünk, és több napszak is eltelik mire egy kifli, vagy egy pohár kefirt a fogyókúrázó megeszik. Ennek a módszernek szinte semmi előnye sincs, nem is beszélve a óriási hátrányairól. Mivel a szervezetünket ilyenkor erősen megdolgoztatjuk, arról nem is beszélve, hogy a legkiválóbb alakom, savas italok, például rendszeres kávé fogyasztása mellett, hogy egy jó kis gyomorfekély kialakuljon. Egy vagy esetleg két hét eltelte után lehetséges, hogy pár kilóval kevesebbet fog mutatni a mérleg, de ez a fajta fogyókúra után, legtöbbször az emberek visszatérnek eredeti étrendjükhöz, és a dupláját veszik fel a leadott kilóknak. Ez egy igen természetes és logikus válasza a szervezetünknek, leegyszerűsítve, szeretne ugyanis bőven elraktározni a következő ínséges időkre.

Ha valaki fogyókúra mellett dönt, akkor semmiképp se fossza meg magától az ételt, viszont egy kis étrendváltoztatástól ne várjon csodát. A leghatásosabb módszer ugyanis az, hogyha valóban tudatosan odafigyelünk, hogy mit eszünk, emellett pedig mozgunk. Sokak azért híznak el, mert rendszertelenül táplálkoznak, és hogyha elég időt szakítanak rá, akkor pedig aránytalanul sokat esznek. Az ilyen emberek legtöbbször mozgásszegény életet élnek, hiszen a sarki boltba is autóval kell menniük. Mindenért tennünk kell, és egy kicsit áldoznunk is kell, hogy a kívánt célt elérjük, így ha másképp nem tudunk szoros időrendünkbe beleszorítani, egy kis futást, vagy bármilyen edzőtermi tevékenységet, akkor otthon is megmozgathatjuk elnyűtt végtagjainkat.

Hallottam már úgynevezett "káposztás fogyókúra" névvel fémjelzett módszerről is, mely szerint, sok káposztát kell ennünk, mivel a káposzta lebontásához, sokkal több energiára van szükségünk, mint amennyit magával a káposztával beviszünk. Célorientáltságunk lévén, nyílván nem a jó magyaros étrendnek megfelelően hurkával és kolbásszal fogjuk megenni, de ez mindenképp okosabb megoldás, mint a teljes ételmegvonás.

Igen népszerű az ún. akupunktúrás kezelés is. E fogyókúra nem vesz el sok energiát tőlünk, hiszen egy ágyra kell felfeküdnünk, majd speciális tűket szurkálnak fülünkbe. E módszer az ókori Kínából származik, lényege pedig, hogy a fülben rengetek idegvégződés van, amit ennek megfelelően sávokra osztottak be, s ezen sávok ingerlése következtében, bizonyos szerveinket stimuláljuk, így meggyorsítjuk az anyagcserénket, bélműködésünket, ennek hatására pedig megszabadulunk a felesleges kilóktól.

Döntsük el tehát elsőnek mielőtt a fogyókúra mellett határozunk, magunkért csináljuk-e vagy sem, illetve, hogy valóban szükségünk van-e rá, mivel sokkal többet is árthatunk magunknak, mint amekkora előnyt vélünk feltételezni, a kívánt kilók utáni állapotunkról.

Fogyókúrás termékeinket tekintse meg itt!


Wellness - FitnessKapcsolatMédiaajánlatAdatvédelemOldaltérkép
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.