Gynecomastia

A gynecomastia a férfiak természetellenes mellnagyobbodását jelenti. A szó görög eredetű, a gyne, azaz nő és a mastos, azaz mell szóból származik. Ez általában jóindulatú mellnagyobbodást jelent, és több válfaja létezik. A gynecomastia lehet kisebb mértékű, de lehet erőteljes is. Olyan is előfordul, hogy valakinek csak időszakonként nagyobbodik meg a melle és aztán elmúlik, vagy akár krónikus is lehet, de a legtöbb esetben ez állandó. A gynecomastia valószínűleg hormonális zavar tünete, de ez nem bizonyított. Az elváltozás két fő formája a következő.

A genuine gynecomastia a mellbimbók fejlődését jelenti, mely főként serdülőkorban gyakori jelenség. Valószínűleg a hormonok változása idézi elő, de pontos magyarázat erre nincs. Idősebb férfiaknál ezek a tünetek nagy eséllyel valamilyen betegségnek a jelzésére szolgálnak. Gyakran előfordul, hogy ilyenkor egy alapos kivizsgálás során kezdődő rákot, májbetegséget esetleg más fő szervi betegséget állapítanak meg, vagy egy már meglévő betegség kezelésére szedett gyógyszer mellékhatása a kialakult gynecomastia. Ilyen esetekben sokszor a kiváltó ok határozza meg a kezelést, avagy a műtétet. A másik formája a pseudo-gynecomastia, azaz a mell elhájasodása. Ez leggyakrabban elhízásból fakad, de előfordul, hogy szteroidok idézik elő. Idősebb korban a prosztata problémák is előidézhetik a gynecomastia tünetét. Ebben az esetben is, az előzőhöz hasonlóan, a kiváltó ok adja meg a kezelés milyenségét.

Nagyon fontos tudni, hogy a pubertás korban bekövetkező gynecomastia nem betegség, csupán nem túl esztétikus. A kozmetikai műtétet 18 éves kor előtt nem végzik el, éppen ezért, hiszen a hormonok változásától függően, van rá esély, hogy a tünetek megszűnnek. Az orvos akár magasabb életkorban is javasolhatja, hogy várjanak a kezeléssel, ha saját megítélése szerint a szervezet még fejlődésben van és van esély a változásra, a gynecomastia megszűnésére. Amennyiben beavatkozásra van szükség, akkor sem feltétlenül a műtét a megoldás. Léteznek olyan belgyógyászati, illetve hormonális kezelések, mellyel megszüntethető a gynecomastia. Van olyan eset, amikor nincs más megoldás, csak a műtét. Ebben az esetben a műtét technikája is különböző lehet, az elváltozástól függően.

A műtét során, tünetektől függően, többféle lehet a bemetszés iránya és nagysága. Általában a mellbimbó áthelyezésre kerül és a bemetszés után a zsírszövet és a mirigyállomány kerül eltávolításra kimetszés útján. Gynecomastia esetén zsírleszívást csak kiegészítésként alkalmaznak, mivel a kötőszövet túl erős, ami ezt a műveletet igen megnehezíti. A műtét nem fájdalmas, altatásban végzik, hozzávetőlegesen két órát vesz igénybe.

A műtét során, és után nagyobb mértékű vérömleny felszaporodhat, vagy akár gyulladás is előfordulhat, amit mindenképpen kezelni kell a szövődmények elkerülése érdekében. Alap esetben a műtét során csak kisebb bevérzések és véraláfutások képződhetnek, amik azonban nem fájdalmasak. Kellemetlen feszülő érzés, esetleg izomláz előfordulhat, de ez természetes és rövid idő alatt elmúlik. A gyógyulás érdekében és a vérömleny megakadályozása miatt szoros kötést helyezzünk el a mellkason legalább pár napig. A műtét után néhány napig tilos fizikai munkát végezni, bár a kórházi megfigyelés csak egy napig szükséges, de az elővigyázatosság fontos. Egy-két hétig ne erőltessük szervezetünket.


Wellness - FitnessKapcsolatMédiaajánlatAdatvédelemOldaltérkép
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.