Hajbeültetés

A hajbeültetés egy olyan műtéti eljárás, mely magában foglalja a hajtüsző egységek kinyerését, majd átültetését.

A hajbeültetés esetében a graftok (szövethengerek) kimetszése történhet kézzel, vagy géppel, különböző átmérőjű FUE tűk használatával, illetve különböző műtéti technikákat alkalmazva. Azonban az eltérő műtéti technikák érdemben nem befolyásolják a hajbeültetés eredményességét.

A hajbeültetés elsősorban a férfias kopaszságban szenvedő pácienseknek nyújt kedvező megoldást, de hasonló eredmények érhetők el szempilla, szakáll, szemöldök, mellkas és ágyékszőr, illetve balesetek után visszamaradt hegek szőrrel, vagy hajjal való kitöltése és visszaállítása esetén is.

A hajbeültetés az androgén eredetű hajhiány esetében jár sikerrel. A kopaszodás egyéb okaira általában alternatív hajhullás megállító kezelést szoktak javasolni az orvosok. A hajbeültetés során átültetett haj örökre megmarad. Ennek az átültetett hajnak a lényege, hogy a hátsó, tarkó feletti részen lévő haj nem érzékeny a DHT hormon (dihidro-tesztoszteron, mely hajhagymákhoz kötődve, azok kihullásához vezet) hatására, így nem hullik ki tőle.

A hajbeültetés lényege, hogy a hajhagymát kiveszik az egyik területről és átültetik egy másik területre. A kiemelt hajhagyma helyére már nem nő vissza újabb, de ez nem okoz látható hajritkulást. Ennek oka, hogy a tarkó feletti részen annyival sűrűbb a haj a többi területhez képest, hogy nem látható majd a különbség. Hajbeültetés során a Protokoll használatával könnyűszerrel megállapítható, hogy bizonyos sűrűségű haj esetében hány hajcsoportot kell hagyni két kivett hajcsoport között.

A sebészeti technológia legújabb fejlesztésének és különösen a FUE eljárásnak köszönhetően, a hajbeültetés gyógyulási ideje azonnali, a fájdalom pedig elhanyagolható. Nincs szükség ágynyugalomra, vagy műtét utáni kórházi kezelésre.

A hajbeültetés menete

Az első orvosi konzultáció alkalmával a sebész elemzi a páciens fejbőrét, megtárgyalják a preferenciákat és a hajbeültetés utáni elvárásokat, majd a beteg számára legmegfelelőbb megközelítést javasolja a szakorvos.

Például egyszeri, vagy több alkalmas hajbeültetés eljárás javasolt, illetve milyen ésszerű eredmény várható el az adott esetű hajbeültetés révén. Jó néhány nappal a hajbeültetés beavatkozásának megkezdése előtt a páciensnek tartózkodnia kell minden olyan gyógyszer szedésétől, mely befolyásolhatja a hajbeültetés műtét sikeres kimenetelét. Az alkohol és a dohányzás is rossz hatással vannak a graftok túlélésére nézve.

Hajbeültetés után sok esetben antibiotikumok szedése javasolt, mintegy elkerülendő a seb, vagy a graft fertőződését. A hajbeültetés előtt teljes körű érzéstelenítőt kap a beteg, mely a beavatkozást teljes mértékben fájdalommentessé teszi.

Mivel a hajbeültetés nem minősül sebészeti beavatkozásnak, hiszen az eljárás során nincsen vágás, varrás, ezért ezt leginkább kozmetikai beavatkozásnak szokták nevezni, szemben a régi, elavult eljárással, ahol még csíkban emelték ki a hajhagymákat. Átlagosan egy 1000 follikuláris (pár darabból álló hajhagyma csoport) egységből álló hajbeültetés procedúra hozzávetőlegesen hat órát vesz igénybe. Ezen időszak alatt a páciens sok esetben megválaszthatja, hogy mivel szeretné az idejét eltölteni. Lehetőség van filmnézésre, alvásra, beszélgetésre és bizonyos időszakonként járhat is egyet, hogy kinyújtóztassa magát, vagy akár megebédeljen.

A hajbeültetés során a follikuláris egységek a fej hátuljáról való eltávolítása, majd a befogadó területre való behelyezése között több óra is eltelhet, így a follikuláris egységek életképességét addig is meg kell őrizni, melyeket alacsony hőmérsékleten való tartással érnek el. Mivel a follikuláris egységek beültetése az utolsó és egyben a leghosszabb része az eljárásnak a páciens fejének nyugodtan és mozdulatlannak kell lennie a hajbeültetés ezen időszaka alatt. A szakember tapasztalatai alapján itt kerül kialakításra a hajhagyma csoportok lehető legjobb elosztása, a leendő hajszálak irányának, meredekségének, sűrűségének meghatározása a fogadó terület minden részén.

Wellness - FitnessKapcsolatMédiaajánlatAdatvédelemOldaltérkép
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.