Influenza

Az influenza korunk egyik olyan betegsége, mely vírusok útján terjed, és gyakorta okoz világszerte járványokat. Az ember nem is gondolná, hogy mennyire könnyen ellehet kapni az influenzát, viszont nagyon sok ember gyakorta összetéveszti a megfázást az influenzával. Ez a kis tévedés azért lehet, mert a tünetek nagyban hasonlóak, viszont az influenza által okozottak sokkalta nagyobb kellemetlenségekkel járnak, nem is beszélve az esetlegesen fellépő szövődményekről, mely ritkán, halálhoz is vezethet.

influenzaMivel az influenza cseppfertőzés révén terjed, ezért köhögés útján is a levegőbe, környezetünkbe kerülhetnek a fertőző vírusok. Az egyik legáltalánosabb jellemzője az influenzának, hogy a betegség pár óra leforgása alatt képes komoly tünetek produkálására is. Gyakori jelenség, mikor is a beteg majdhogynem megtudja határozni, hogy a tünetek mikor jelentkeztek rajta először. Jelentkezhet ekkor, igen magas testhőmérséklet, mivel szervezetünk a „túlmelegítéssel” próbálja először a vírusokat elpusztítani, majd erős fej illetve torokfájás jelentkezhet. Emellett pedig szinte mindig jelentkező tünet az orrfolyás, vagy az orrdugulás, gyengeség, és ízületi fájdalmak érzése.

A leginkább veszélyeztetettek csoportjába tartoznak a csecsemők, és a kisgyerekek, az idősek, illetve a terhes anyukák is könnyedén megfertőződhetnek. A szövődmények súlyossága miatt nagyon fontos, hogy rögtön orvoshoz forduljunk, mivel a leggyakoribb szövődmények közé tartozik a kevésbé súlyos hörgő-, tüdő-, és középfülgyulladás, az agyvelő- illetve az agyhártyagyulladás, és akár szívizomgyulladás is előfordulhat. A betegség lefolyása pedig legalább tíz napot vesz igénybe, ez természetesen függ az immunrendszerünk állapotától, erősségétől.

Az influenza megelőzéséhez olyan egyszerű dolgokat kell tennünk, mint a rendszeres, és a téli időszakban amúgy is fokozottan ajánlott magas C-vitamin bevitel, ezzel párhuzamosan, gyümölcsök, legfőképp citrusfélék, és zöldségek fogyasztása, mely ajánlások szerintem senkit sem érnek váratlanul. Aki viszont nem bízik a gyümölcsökben, vagy a hagyományos, magyar savanyú-káposztában, az háziorvosánál kell, hogy érdeklődjön a védőoltásokról.

influenzaA vakcinák beadását az „influenzaszezon” előtt egy, illetve három hónnappal kell beadni, ez mindesetre az adott egyén belátásától függ, viszont az ellenálló képesség csupán két hét alakul ki. A minimális időtartam melyet orvosaink garantálnak, hogy véd az influenza elleni védőoltás az félév, a maximális pedig tizenkét hónap. Fontos megemlíteni, hogy az influenza, ahogyan a megfázást okozó vírusok is, állandó változásban vannak. Biztosan mindenki hallott már a WHO-ról, a Egészségügyi Világszervezetről, mely állandó készültségben van, és az újabban megjelenő vírusfajtákat meglétét követően alakítják ki, és állítják elő az ellenanyagokat. Tehát senkise higgye azt, hogy a védőoltás amit kapott, az a következő influenzaszezonra is érvényes lesz, mivel addigra már az influenza vírus egy másik fajtája fog fertőzni. A védőoltás ezért ajánlatos, ám semmiképp sem kötelező.

Miután megkaptunk az ellenanyagot, szervezettől függően fog változni a reakció. Általában kisebb bőrpír jelentkezik az oltás helyén, néha lázzal is járhat, ám az influenzához hasonló tünetek legfeljebb két nap alatt el is tűnnek. Mindenkinek fontos, hogy megőrizze egészségét, ehhez pedig, egy kis odafigyelés is elegendő.

 


Wellness - FitnessKapcsolatMédiaajánlatAdatvédelemOldaltérkép
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.