Mire jó Kalcium - Calcium

koral kalciumA calcium az emberi test leggyakoribb, alapvető ásványi anyaga. A körülbelül 1-1.5 kg-ból, amit egy átlagos emberi test tartalmaz, 99% a csontokban és a fogakban található. A kalcium elengedhetetlen ezek kialakításához, valamint a véralvadáshoz, az idegsejtek jelzéseinek közvetítéséhez, és az izmok összehúzódásához. A legismertebb szerepe talán a csontritkulás megelőzésében van.

Bár a kalcium szerepet játszik a vérnyomás csökkentésében is, ez a mechanizmus igen összetett, és egyelőre némiképp homályos. A kalcium szintjét a vérben a mellékpajzsmirigy-hormon szabályozza, a túl alacsony bevitel ennek a megemelkedését okozza, ami pedig magas vérnyomás kialakulásához vezethet.

A magas kalciumbevitel a menopauzán átesett nők esetében kedvező hatással van a szív- és érrendszeri megbetegedésekre. Az oxalát, - amely a legtöbb ételben előfordul - felszívódásának csökkentésével a kalcium közvetve segíthet kisebbíteni a vesekő kialakulásának kockázatát is. Azoknak azonban, akiknek már volt vesekövük, mindenképpen orvoshoz kell fordulniuk, mielőtt kalciummal egészítenék ki étrendjüket, mert a túl nagy mértékű fogyasztás éppen az ellenkező hatást válthatja ki.

A kalcium részben megköti a zsírokat és a koleszterint a béltrakusban. Néhány kutatás arra utal, hogy így fogyasztása segíthet csökkenteni a koleszterinszintet. Állati kísérletek kimutatták a kalcium szerepét a női csírasejt kialakulásában is. Bár a kalcium pontos funkciója még nem tisztázott, a kutatók bíznak benne, hogy a jövőbeni tanulmányok során felfedezik ennek az anyagnak a fontosságát az emberi petefészekkel kapcsolatban, így például a policisztás ovárium szindróma esetében.
Különböző mechanizmusok által a kalciumnak a vastagbélben rákellenes hatásai is lehetnek. A legtöbb tanulmány azt állapította meg, hogy az ilyen diétákkal csökken a vastagbélrák kialakulásának a kockázata.
Figyelem: a kalciumfogyasztás kerülendő a prosztatarákos betegek esetében.

Hol kalcium található?

A legtöbb calcium a tejtermékekben van, a tudósok nem értenek egyet azzal a feltételezéssel, miszerint a tejtermékekben levő kalcium nem szívódik fel a testben. További forrásai még a szardínia, lazac, zöld levelű zöldségek, és a tofu.

Kinek lehet kalciumhiánya?
A kalcium vagy a D-vitamin hiánya gyermekeknél angolkórhoz, felnőtteknél pedig csontlágyuláshoz vezethet. Mivel a kalcium felszívódásához szükséges a D-vitamin is, azoknál, akik D-vitamin hiányt okozó betegségben szenvednek (ilyen például hasnyálmirigy-elégtelenség), egyben kalciumhiány is felléphet. Az abszolút vegetáriánusok, a sötétebb bőrűek, az északi éghajlaton élők, és azok, akik sok időt töltenek bent a lakásban, hajlamosabbak a D-vitamin hiányra, mint mások.
A legtöbb ember jóval kisebb mennyiséget fogyasztja a Kalciumot, mint az ajánlott lenne, a vegetáriánusok pedig gyakran még ennél is kevesebbet visznek be a szervezetükbe. Ez az étrendi hiányosság főleg a fehér és ázsiai nőknél járul hozzá a csontritkulás kialakulásához.
Mennyit kell fogyasztani?

19 és 50 éves kor között napi 1000 mg kalcium bevitele ajánlott, 51 éves kor fölött pedig 1200 mg. A legtöbben ennek ellenére 800-1000 mg-ot fogyasztanak naponta, a kutatások szerint pedig egy átlagos amerikai 500-1000 mg-ot visz be a szervezetébe egy nap alatt.

Milyen mellékhatásai vannak?

Néha székrekedést, duzzadást okoz a kalcium fogyasztása. Nagy mértékű kalciumbevitel a tejtermékekből, valamint kalcium karbonátból régebben sokaknál okozott ún. hypercalcaemiát, ma már azonban igen ritka ez a betegség.
A hyperparathyroidismusban, krónikus vesebetegségben, vagy vesekőben szenvedőknek nem tanácsos kalciumot fogyasztani anélkül, hogy orvosukkal konzultáltak volna. Másoknak általában az ajánlott legmagasabb mennyiség (1200 mg naponta) teljesen biztonságos. A prosztatarákkal élőknek szintén ajánlatos kerülni a bevitelét.

A kalcium számos más ásványi anyaggal együtt szívódik fel, ezért azok számára, akik több hétig fogyasztják, érdemes más ásványi anyagokat is bevinni. Egy tanulmány kimutatta, hogy a kalciumfogyasztás gátolhatja a foszfor felszívódását, ami, csakúgy, mint a kalcium, szintén fontos építőeleme a csontoknak. Bár a legtöbb nyugati étrend elegendő, sőt, túlzott mennyiségű foszfort tartalmaz, azoknál az időseknél, akik nagy mennyiségű kalciumot fogyasztanak, foszforhiány alakulhat ki. Ezen oknál fogva a tanulmány szerzői azt ajánlják, hogy az idősek legalább a fogyasztott kalcium egy részét trikalcium-foszfát, vagy más foszfortartalmú készítmény formájában fogyasszák.
Mivel a D-vitamin legfontosabb szerepe a kalcium szintjének megőrzése a vérben, a legtöbb orvos azt ajánlja, hogy a kalciummal legalább naponta 10 mg D-vitamint is fogyasszunk.

Állatkísérletek kimutatták, hogy az alapvető zsírsavak növelik a kalcium felszívódását a bélben, részben emelve a D-vitamin hatásait, és csökkentve a vizeleten keresztüli kalcium-veszteséget. A lizin fogyasztása szintén növeli a felszívódást és csökkentheti a kiválasztódását. Ezért néhány kutató úgy hiszi, hogy esetleg kimutatható a lizin szerepe a csontritkulás megelőzésében és kezelésében.

Kalcium vásárláshoz kattintson ide!


Wellness - FitnessKapcsolatMédiaajánlatAdatvédelemOldaltérkép
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.