Kontaktlencse

A kontaktlencse, egy olyan látásjavító eszköz, amelyet a szem szaruhártyájára kell illeszteni. Alig észrevehető, és kiküszöböli a túl erős dioptria vagy a dioptriakülönbségek adta torzításokat. Bizonyos lencsékkel meg lehet változtatni a szemünk színét.

A kontaktlencse használatának megkezdése előtt részt kell venni egy szemvizsgálaton, amely után egy próbalencsét adnak, amivel ki lehet próbálni a kontaktlencse viselését. Amennyiben minden teszt jól sikerül, az optikában tájékoztatnak a kontaktlencse helyes használatáról.

A kontaktlencséknek számos előnyös tulajdonságuk van. A szemüvegeknél nagyobb látóteret biztosítanak, minden tekintési irányban jól fogunk látni. Nem párásodik le, és nem csúszik le az orról, nem kényelmetlen a viselése. Az ember megjelenés természetesebb lesz, és még a szemhibákat is el lehet vele takarni. Nincs meg a lehetőség arra, hogy baleset történjen vele, hiszen a lencsét nem tudjuk összetörni. Nem gátol a sportban és az aktív mozgásban.

A kontaktlencsét használóknak fel kell arra készülniük, hogy meghatározott időközönként kontroll vizsgálatokra kell járniuk. A lencséknek van szavatossági idejük, annak lejárta után nem ajánlott a használata. A legtöbbet alvás előtt ki kell venni.

A kontaktlencse megfelelő kiválasztása alapvető jelentőségű, mert a rosszul kiválasztott lencse rontja a szaruhártya szellőzését és a tápanyagellátást. Előfordulhat, hogy a szem túlérzékennyé válik, és nem bírja a lencsét. Ennek oka a száraz szem, amit a túlhordás, a rossz higiénia vagy a rosszul beigazított lencse okoz.

A kontaktlencse azoknak ajánlott, akik a higiéniás szabályok betartására alkalmas életvitelt folytatnak. Az emberek nagy része adottságilag alkalmas a kontaktlencse viseletére, a gyerekeknél, felnőtteknél, valamint az időseknél rövid- és távollátásnál is alkalmazható. Kötőhártya-gyulladás, az erős szemszárazság, a szemhéj vagy a szem körülötti bőr megbetegedése esetén fel kell függeszteni a használatát. Túl száraz, vagy túl poros helyen sem szabad viselni, mivel kellemetlen érzést okoz. A nőknek figyelni kell arra, hogy a szempillaspirál használata károsíthatja a lencsét, valamint hasonló ok miatt a szemceruzát nem szabad a szemhéj belső peremén alkalmazni. Alapvető, hogy biztonságosan tudjuk behelyezni és kivenni a lencsét.

A lencséknek különböző típusai vannak, léteznek kemény, félkemény és lány lencsék. A lágy lencsék jelenleg a legnépszerűbbek, mivel igen kényelmesek, és könnyen hozzájuk lehet szokni. A pozitív tulajdonságaikat, az oxigénáteresztő tulajdonságuknak köszönhetik, ezáltal az idegentest érzet csökken.

A hordhatóság szemszögéből nézve léteznek napi, havi és tartósan hordható lencsék. Az egyéni preferenciánk határozza meg, hogy melyiket szeretnénk viselni. A napi lencsét minden nap el kell dobni, és a következő nap újat betenni. Ezek a lencsék sportoláshoz, szórakozáshoz ajánlottak. A tartós lencse 30 napig hordható, éjszaka sem kell őket kivenni.

A kontaktlencse ápolása egy összetett és fontos feladat, az összetevői a tisztítás, fertőtlenítés és a tárolás. A napi lencsék és tartósan hordható lencsék esetében nincs szükség folyadékra. A lágy lencsék igényelnek igazán ápolást. A lencséhez mindig csak tiszta kézzel szabad hozzányúlni. Tárolni mindig nedvesen kell. Ha hosszabb ideig nem használjuk a lencsét, akkor olyan folyadékot válasszunk, ami nem tartalmaz elbomló fertőtlenítőt. 2 naponta ajánlott kicserélni a folyadékot.

A normál lencséket 12 óra után érdemes kivenni, maximum 16 órát hordható. Ha először használunk kontaktlencsét vagy huzamosabb ideig nem volt rajtunk, akkor fokozatosan szoktassuk hozzá a szemünket.

Felmerülhet a kérdés, hogy szemüveget vagy kontaktlencsét válasszunk. a legésszerűbb megoldás, hogy mindkettőt. A szemüvegesek néha például sportoláshoz, szórakozáshoz szívesen váltanak kontaktlencsére. A kontaktlencsét viselők szemének néha szüksége van a pihenésre, így a szemüvegre.

Wellness - FitnessKapcsolatMédiaajánlatAdatvédelemOldaltérkép
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.