Lézeres szemműtét

A lézeres szemműtét kezelés költsége kb. 3-4 év alatt megtérül. Ez egy egyszeri kiadás, de hosszú távra kihat, a páciensek éles látása élete végig megmarad, többet nem kell látást segítő eszközökre költenie. A műtét feltétele az orvosi alkalmasság.

Olyan esetekben alkalmazható az eljárást, ahol a szemüveg vagy a kontaktlencse is megfelelő lenne a korrekcióra. Előfordulhat ugyanis, hogy a páciens látása olyan mértékben károsodott, hogy nagyon vastag szemüveglencsére lenne szüksége, kontaktlencsét pedig nem tud viselni. A mindennapi élet során is lehetnek olyan tevékenységek, amikor zavaró vagy esetleg nem megengedett a szemüveg használata. Ide tartoznak például a sportok, mert sportolás közben a szemüveg esetleg a szem károsodásának veszélye is fennáll. A vízi sportok esetében kivitelezhetetlen a szemüveg használata. A szemüveggel járó egyéb kellemetlenségek, mint a párásodás is elkerülhető.

A szaruhártyán áthaladó fénysugaraknak pontosan a látóhártyára kell vetülniük, ahhoz hogy az éles látás kialakuljon. A szemüveggel, illetve a kontaktlencsével a fénysugarakat a megfelelő helyre lehet irányítani. A lézeres műtét a szaruhártya felszíni görbületét változtatja meg, így a fénysugarak kereszteződése a látóhártyán az éleslátás helyére kerül. Az első kezelésre rövidlátás esetén 0 és -14,0 D közötti, távollátás esetén 0 és +6,0 közötti értékekkel rendelkező páciensek alkalmasak.

A műtétet egy alapos, mindenre kiterjedésű szemészeti vizsgálat előzi meg, amely fájdalommentes és körülbelül másfél órát vesz igénybe. A szemésznek tájékozódnia kell a páciens általános betegségeiről, a szemet ért sérülésekről, korábbi beavatkozásokról, gyógyszerszedési szokásokról. A vizsgálat alapján a műtét esetleges ellenjavaslataira itt derülhet fény. A páciens tájékoztatást kap arról, hogy a beavatkozás milyen eredményekkel fog járni. Akár a vizsgálatot követő nap már sor is kerülhet a műtétre, maximum 3 hónapot lehet vele várni. Ez egy ambuláns beavatkozás, helyi érzéstelenítéssel történik. A beavatkozás után a páciensek azonnal távozhatnak. A kontrollvizsgálatok gyakoriságát az eljárás függvényében írják elő, csupán néhány perces ellenőrzésről van szó.

A korrigálásra többféle lehetőség létezik, a vizsgálatok után a páciens konzultál a szemésszel, és kiválasztja a neki legmegfelelőbb alternatívát. Az eljárások között van a felszín kezelésére, és a felszín alatti lebenykészlet kezelésére alkalmas típusú. Az beavatkozásokban közös, hogy a lézer ugyanúgy és hasonlóan közel dolgozik a szemhez. Eltérés a kezelendő terület elérési módjában, az előkészítésben és a gyógyulási folyamatban található.

A felszíni kezelések gyógyulási ideje mindig jelentősen hosszabb, a munkába állás 4-8 napot vesz igénybe. Maga a beavatkozás is fájdalmas, mivel az idegrostokkal átszőtt területen zajlik és a következő néhány napban a kellemetlen érzés megmarad. Az előnye a biztonság és a kitűnő referenciái. Ezt a beavatkozást PRK-nak nevezik. A 4 dioptria alatti fénytörési hibák kezelésére ajánlják. Átmeneti jelleggel felléphetnek mellékhatások, ide tartozik a homályos látás, a fényérzékenység és a szemkáprázás.

A felszín alatti kezelések fájdalommentesek, az idegrostok alatt történik a beavatkozás. A módszer neve LASIC. A felszín alatti rétegekhez hozzá kell férni, így egy rezgő lebenyt képeznek a szaruhártya anyagából. A beavatkozás közben és után sem kell kellemetlenséggel, fájdalommal számolni. Néhány napot követően már munkába is lehet állni. Hátránya a ritkán előforduló, de lehetséges szövődmények. A biztonság miatt ma már inkább az Intra-LASIK módszert alkalmazzák, ahol a lebeny kialakítása nem emberi, hanem egy mechanikai műszer eredménye. A nagyfokú precizitás miatt a szövődmény lehetősége kizárt.

Wellness - FitnessKapcsolatMédiaajánlatAdatvédelemOldaltérkép
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.