Májfolt

Születéskor az újszülöttek nagy része teljesen hibátlan bőrrel rendelkezik, azután az évek múlásával különböző bőrhibák jelentkeznek. Ezeknek csak egyike a májfolt. A bőrön tapasztalható rendellenességek függenek az ember genetikai adottságaitól, bőrtípustól, továbbá belső szervek nem kielégítő működésétől, melyeknek tünetei általában megjelennek a bőrön.

A májfolt szabálytalan barna foltokban megjelenő bőrhiba, mely általában a homlokon, a szem körül, a halántékon és a száj körül jelenik meg. A májfolt jelentheti a máj rendellenes működését, vagy hormonális változásokat. Legtöbbször terhesség alatt jelenik meg, továbbá ösztrogén és progeszteron tartalmú gyógyszerek szedésének ideje alatt. A májfolt eltüntetésének legegyszerűbb módja, ha feltárjuk a megjelenés okait, majd azután megszüntetjük a kiváltó okokat. Nagyon gyakori, hogy a kiváltó okok megszüntetésével a májfolt magától eltűnik, vagy elhalványul.

Terhesség ideje alatt minden nőnek megváltozik a bőrminősége a hormonális változás hatására. Van akinek teljesen tisztává válik az arcbőre, van akinek bőre zsírossá válik, a változás teljesen egyéni. Az első terhességnél legtöbb esetben megjelenik a májfolt, de ettől nem kell pánikba esni, szülés után nyomtalanul eltűnnek. A májfolt a szeplőhöz hasonlóan viselkedik napfény hatására, ezért használjuk fényvédő krémet. A citromos vagy paradicsomos bedörzsölés, továbbá a vitaminok fokozott szedése halványítja ezeket a bőrelváltozásokat. Terhesség alatt a bőr pigment képződése megváltozik, legtöbb esetben a szülés után eltűnnek a foltok, amennyiben mégis maradandóak, legjobb, ha gyakorlott szakorvosra bízzuk a kezelést.

A fogamzásgátlók is a terhességhez hasonló hormonális változást okoznak a szervezetben, ezért jó eséllyel az ilyen gyógyszerek szedésének ideje alatt is megjelenhet a májfolt. További hormonális változás történik a szervezetben a változó kor ideje alatt. Ilyenkor sajnos már a kezeken és az ujjakon is megjelenhetnek az elváltozások.

A májfolt másik gyakori kiváltó oka a máj anyagcsere zavara, ezt egy májfunkció vizsgálattal deríthetjük ki. Továbbá tartósan fennálló stressz vagy idegi kimerültség is felboríthatja a hormon háztartást, mely szintén májfolt kialakulásához vezethet. Bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként fényérzékenység alakulhat ki, ezekben az esetekben is megnő az esélye a pigment foltok megjelenésének.

A májfolt eltüntetésének legegyszerűbb módja, ha megelőzzük a kialakulását. Legjobb, ha már tavasztól kezdve UVA és UVB szűrős fényvédő krémet használunk. Amennyiben mégis megjelenik a májfolt, léteznek módszerek a halványításra, de a végleges eltűntetés érdekében forduljunk szakorvoshoz azonnal, az első májfolt megjelenésekor. Minél később teszünk lépéseket ezzel kapcsolatban, annál nehezebb megszűntetni a foltokat.

A májfolt halványításának hatékony módszere a hámlasztás. Ez lehet alfa-hidroxi savas, mechanikus, illetve biológiai-kémiai hámlasztás. Mindenképpen kozmetikus segítségével végezzük ezeket az eljárásokat, hiszen az erre képzett szakkozmetikus tudni fogja a bőr alapján, hogy mely módszer lesz hatékonyabb a májfolt halványítása érdekében. A fehérítő oxigénes kezelés és a glikolsavas hámlasztás is jó megoldás lehet, de ezt kizárólag orvos végezheti. Kozmetikus segítségével kiválaszthatunk bőrtípusunknak megfelelő fehérítő krémet is, mely kiegészítője lehet a hámlasztásnak a nagyobb hatékonyság érdekében. Speciális lézeres kezelés mellett is dönthetünk, mely elpusztítja a pigmentált hámsejteket, ezáltal időszakosan eltűnhet a májfolt.

Vannak, akik tartanak ezektől a viszonylag drasztikus kozmetikai és orvosi beavatkozástól. Az ő számukra inkább a természetes halványítók alkalmazása javasolt a májfolt kezelésére. Az ananász, az eper és az alma együttesen kiváló halványító gyümölcssavas kezelést nyújt. Ezeket a gyümölcsöket felszeletelve tegyük a bőrfelületre fél órára, majd mossuk le melegvízzel. A citromleves borogatás már régóta használt módszer. Citromlével átitatott vattával borogassuk be a bőrfelületet öt percre, ezt kúra-szerűen végezzük három héten át. Nagyon hatékony a ribizli joghurtos pakolás, ami szintén fél órát vesz igénybe, továbbá a ráncok ellen is nagyon gyakran használt retek és uborka pakolás is jót tesz a májfolt halványításának, emellett kellemesen regenerálja a megfáradt bőrt. Bio boltokban és patikákban kaphatók különböző kozmetikumok, melyeknek kövirózsa vagy gyermekláncfű az alapjuk, főként a habkrém ajánlott a májfolt halványítására.

A májfolt halványítására irányuló erőfeszítésünk nem bizonyul kielégítőnek, amennyiben nem figyelünk szervezetünkre, hiszen a májfolt egy tünet. Az okokat nem mindig lehet megszüntetni, de romboló hatását csökkenteni lehet méregtelenítő diétával, továbbá fokozott vitamin és nyomelem bevitellel. Szintén nagyon fontos a fokozott folyadékbevitel, lehetőleg szénsavmentes ásványvíz, illetve gyümölcslé formájában.

Wellness - FitnessKapcsolatMédiaajánlatAdatvédelemOldaltérkép
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.