Méhszájseb

Nekem is elég gyakran van hüvelyfertőzésem és emellé éppen ma diagnosztizált az orvosom egy igen nagy kiterjedésű - kb. 3 cm átmérőjű - méhszájsebet. Érdekelne, hogy mitől alakul ki a méhszájseb, és mit tehetnék én a javulás érdekében?
1 éven belül szeretnék szülni is. A méhszájseb ezt mennyire befolyásolhatja?
Az orvos szerint 10 év alatt hozható rendbe ecseteléssel. Lehetséges ez?
Válasz:
A méhszájseb gyakorlatilag minden esetben gyulladásból származik.
Ilyenkor a méhszájat fedő laphám elpusztul, és a helyét hengerhám foglalja el, ez úgy néz ki, mint egy horzsolt terület. Hosszú idő alatt (1-2 év) a laphám visszanő, ilyenkor a méhszájseb eltűnik. Ezt a gyógyulási folyamatot mindig visszaveti, ha közben újabb hüvelyfertőzés alakul ki. Méhszájsebe egyébként nem kevés nőnek van, ezek rendszerint ártalmatlanok, ha mind a kenetvizsgálat, mind a kolposzkópos vizsgálat kizárja a daganat jelenlétét. Ilyenkor tényleg elég a rendszeres ellenőrzés. Ecsetelni meg lehet próbálni, de hosszadalmas, és nem is mindig vezet eredményre.
A tervezett terhességet egyébként nem fogja befolyásolni ez a probléma.
Dr. Ács Nándor  tovább


A méhszájseb kifejezés a köznyelvben elterjedt gyűjtőneve a méhszájon található elváltozásoknak. Mivel a kifejezést gyakran használják különböző eredetű és súlyosságú elváltozások leírására, nehéz megmondani, hogy az adott beteg esetében a méhszájsebnek titulált elváltozás mit is takar.

Sokkal jobb lenne az orvosi elnevezéseket a köznyelvbe bevinni, mint azokat lebutítani a köznyelv számára.

A teljesség igénye nélkül szeretnénk némi alapismereteket követően a méhszáj leggyakoribb elváltozásairól tájékoztatást nyújtani. tovább


Nőgyógyászati problémával, méhszájsebbel kapcsolatban szeretném a segítségét kérni. 27 éves vagyok, méhszájsebem először 19 évesen volt, amikor kötelező úszásórán kellett részt vennem derékig érő gyerekmedencében. Onnan indultak különböző fertőzések, amelyekből hol kikecmeregtem, hol vissza, de az azt követő 3 évben elég sok problémám volt. A párommal a szexuális életünk is akkor kezdett romlani, az állandó kezelések, folyások, viszketések következtében.

Idén pár hete rákszűrésre készültem, de enyhe folyás okozott panaszt, amiből, mire az orvoshoz értem, erős vérzés lett. Kismedencei gyulladást és méhszájsebet talált... tovább


A méhszájseb nem igazi seb, ezért ne várjuk, hogy pár nap alatt meggyógyulunk belőle. A lényege, hogy az állandó irritáció miatt, amit a visszatérő folyások okoznak, a méhnyak belső nyálkahártyája kikerül a méhszáj felszínére és ezáltal ott egy vérzékeny más kinézetű hám alakul ki. Ennek a következményei egyrészt a bővebb váladékozás, ami a folyás melegágya. Másrészt pedig, bármi megsérti ezt a nyálkahártyát, vérzést okozhat. Így fordulhat elő, hogy szex után vérzés jelentkezik. A másik fő probléma a méhszájsebbel, hogy ezen keresztül a baktériumok felmehetnek a méhbe vagy a hasüregbe, ahol már sokkal súlyosabb fertőzést okozhatnak. A méhszájseb jelentősége a terhesség alatt nő meg, ugyanis a krónikus fertőzések a terhesség alatt vetélést és koraszülést okozhatnak.
A méhszájseb gyógyítása több módon lehetséges. tovább

 


Wellness - FitnessKapcsolatMédiaajánlatAdatvédelemOldaltérkép
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.