Mellfelvarrás

A gyermekszülés csodálatos dolog, de nagyon gyakran megkeseríti a nők életét az utána következő alakváltozás. Kevésbé érzik vonzónak magukat és elbizonytalanodnak párkapcsolatukban, ilyenkor gyakran felvetődik a mellfelvarrás gondolata. Szoptatás után a mellek duzzadása megszűnik, a mirigyállomány visszafejlődik, sokszor elsorvad, és ilyenkor a bőr nem képes ugyanilyen mértékben a zsugorodásra. Ez persze különösen nagy testsúly ingadozások alkalmával ugyanígy változhat, de a leggyakoribb szülés és szoptatás után. A bőr az egyetlen, mely a mellet felfüggeszti, amennyiben ez megnyúlik és elveszti rugalmasságát, akkor a zsírszövetek súlyának mértékétől függően a mell lesüllyed. Vannak különböző kozmetikai készítmények, elektrokozmetikai gépek, melyek javíthatnak a helyzeten, de tökéletes forma visszanyerése érdekében az egyetlen tökéletes megoldás a plasztikai beavatkozás, a mellfelvarrás.

Mellfelvarrás során a felesleges elnyúlt bőr eltávolításra kerül, ezáltal a melleket visszahelyezi eredeti helyükre. A műtét többnyire altatásban történik, de kisebb mell esetén elegendő a helyi érzéstelenítés. Mellfelvarrás során a mellbimbó udvar széle teljesen körbemetszésre kerül, majd a mell alatt egy haránt metszés történik, mindez után a két metszés egy függőleges metszéssel összekötésre kerül. Olyan, mint egy fordított T betű. Ezután a bőrfelesleg kimetszésre kerül. Ezek után a mellbimbó áthelyezésre kerül, esetleg kisebbítés is elvégezhető rajta szükség esetén. A metszések bőr alatti öltésekkel záródnak le. A mellfelvarrás végén a mellek rögzítésre kerülnek, hogy a friss hegeket a mell súlya ne szakítsa át, és a deformálódás ne jöhessen létre.

A mellfelvarrás után egy éjszakát érdemes intézeti körülmények között tölteni, hogy az esetleges szövődmények idejekorán kiderüljenek és kezelhetőek legyenek. A varratok nem egyszerre kerülnek eltávolításra, részletekben kerülnek ki. A hegek és varratok kímélése miatt minimum három hétig szükséges a melltartó viselése napi 24 órában, alvás közben is. Mellfelvarrás után három hónapig szükséges a melltartó minden napos viselése, főként sportolás közben. Ezidő alatt kerüljük a napozást és a szoláriumot is.

A műtéti hegek nagyon gyorsan gyógyulnak, de sosem lehetünk abban biztosak, hogy teljesen láthatatlanná válnak. Leggyorsabban a mellbimbó környéki heg gyógyul be, legnehezebben a mell alatti haránt metszés nyoma. Ez független a mellfelvarrás technikájától, a varróanyag minőségétől. Ezt a bőrünk minősége határozza meg. A mellbimbó környékén és a mell alatti részen teljesen eltérő a bőrminőség, ezért üt el egymástól ennyire a hegek gyógyulása. Előfordulhat, hogy a mellfelvarrás után a mell alatti heg sosem válik láthatatlanná, ezért ezzel számolni kell, és el kell dönteni, hogy mennyire lesz zavaró a jövőben.

Természetesen még ebben az esetben is ott a lehetősége a hegkorrekciós műtétnek, de az eredmények nem garantáltak. Előfordul olyan eset, amikor a mell mérete és formája lehetővé teszi, hogy kizárólag a mellbimbó körbemetszésével és a függőleges metszéssel lehetővé válik a mellfelvarrás, de ez ritka. Amennyiben mégis lehetséges ez a megoldás, az szerencsés, hiszen azok a hegek, a bőr vékonyságából adódóan, majdnem garantáltan láthatatlanná válnak egy idő után. A hegek begyógyulásának mértékét az egyéni hajlam is nagyban befolyásolja, amit elősegíthetünk regeneráló étrendkiegészítők szedésével, továbbá egészségesebb, lúgosító étrendre való átállással.

A mellfelvarrás komplikáció mentessége egyetlen esetben sem garantálható. Mint minden műtéti beavatkozásnak, a mellfelvarrásnak is lehetnek szövődményei. Akár vérzés, akár fertőzés, vagy sebgyógyulási zavar. A mellbimbó áthelyezése átmeneti érzés zavart okozhat, de ez csak átmeneti. Nagyon ritkán a mellbimbó elhalása is előfordul, ez esetben feltétlenül új műtétre van szükség. Ezeket nagyobb eséllyel elkerülhetjük, ha a mellfelvarrás után nagyobb odafigyeléssel viseljük gondját testünknek. Egészséges étkezést vezetünk be életünkbe, hiszen a hirtelen testsúly változás is okozhat komplikációkat, vagy akár a dohányzás, mely lassítja a hegek gyógyulását. A melltartó viselése erősen javasolt annak érdekében, hogy egy újabb műtétet megelőzzünk. Amennyiben kicsi mellekről van szó, a mellfelvarrás során érdemes egy szilikon beültetést is végeztetni, hiszen akkor sokkal látványosabb a változás. A műtét után nagyon vigyázzunk a fizikai behatásokra, ütődésekre, melyek a friss hegekben károsodást okozhatnak. A sportolást csak fokozatosan tegyük vissza hétköznapjainkba, lehetőleg melltartó viselésével végezzük.

A mellfelvarrás egy olyan sebészi beavatkozás, mely független szervezetünk egészségi állapotától, ezért a társadalombiztosítás nem támogatja. A műtét díja két részből tevődik össze. Egyrészt a csúcstechnológiával rendelkező berendezések használatát kell megtérítenünk, másrészt a magasan képzett sebészek bérét. Ezen kívül befolyásolja a mellfelvarrás árát az érzéstelenítés módja és a felhasznált anyagok minősége, szilikon protézis beültetése esetén a protézis minősége. A sebészeti klinikák nagyon eltérő díjszabással dolgoznak, de a mellfelvarrás ára többnyire 250 és 600 ezer forint körül mozog. A plasztikai sebész, vagy a klinika kiválasztása jó esetben nem ár alapján történik, bár az eltérés több százezres nagyságrend. A legjobb módszer a kiválasztásra mégis az ajánlás, hiszen ha olcsóbb klinikát választunk, de utána szükség van korrekciós műtétekre, mert az eredmény nem éri el a kívánt minőséget, akkor ugyanott tartunk kiadás szempontjából, ellenben nem úsztuk meg egyetlen beavatkozással.

Wellness - FitnessKapcsolatMédiaajánlatAdatvédelemOldaltérkép
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.