Mosódió a környezet és bőrbarát mosószer

mosódióVegyszermentes, évszázadok óta használt mosószer. A szappanfa félék családjába tartozó fa termésének a héját használjuk fel a mosáshoz. A héjából kioldódó saponin egy enyhe habzású, kiváló mosószer. Nem okoz irritációt, ezért a csecsemők , bőrbetegségekben szenvedők számára is ajánlott. Fontos tudni, hogy a mosódió nem élelmiszer!

A mosódió alkalmas fehér és színes ruhák, gyapjú, kasmír, selyem színkímélő mosására is. A kimosott ruha illatmentes lesz. Öblítő használatára nincs szükség, ha mégis szeretné a korábban használt mennyiség negyede is elegendő.
A mosódió használata: a termékhez mellékelt tegyen az alábbi táblázat szerint fél mosódióhéjat. Gépi mosásnál indítsa el a szokásos mosóprogramot és hagyja mindvégig a ruhák közt a tasakot.

Mosási hőmérséklet
Enyhe szennyeződésNormál szennyeződés
Erős szennyeződés Felhasználható
35-40 °C 4-5 mosódióhéj6-7 mosódióhéj 8-9 mosódióhéj3-4-szer
60-90 °C
3-4 mosódióhéj4-5 mosódióhéj 6-7 mosódióhéj 2-3-szor

Különösen kemény vízben való mosás esetén használjunk mosószódát vagy 1-2 héjjal növeljük meg az adagot.

A mosódiónak csak tisztító és lágyító hatása van, ezért jó tudni az alábbi két dolgot:

 1. Mivel nincs fehéritő hatása, ezért fehér kelmék mosásához mindenképp adagoljon a mosáshoz egy kevés szódabikarbónát, mosószódát vagy más természetes fehéritőt.
 2. A mosódió első használata előtt mindenképp tisztítsuk meg a mosógépünket a lerakódott vízkőtől (ecetes átmosással), ellenkező esetben a mosódió által feloldott vízkő belemosódik a textíliába és szürkévé válik a vízkőtől.

A mosódió egyéb felhasználása

 • Folyékony mosószer készítése: 4-6 mosódió héjat törjön össze, majd forralja kevés vízben kb 5-10 percig, ezt követően szűrje le. Néhány napnál tovább nem ajánlott eltartani, mivel nincs benne mesterséges tartósítószer.
 • Hajmosás: hab nélkül kíméletesen tisztítja a hajat és a fejbőrt. Korpásodás ellen hagyjuk 5-10 percig a fejbőrön, majd vízzel le kell öblíteni. Ha száraznak érzi a haját, akkor feltehetően túl sokat használt belőle. A mosódió használata puhává és erőssé teszi a hajat.
 • Mosogatás, általános tisztítószer: tegyen az elkészített oldathoz egy kevés ecetet és az edények, üvegpoharak, ablakok, szemüvegek, ékszerek nagyon tisták és cseppmentesek lesznek tőle. A hab hiányának ellenére tökéletesen tisztít.
 • Háziállatok fürdetése: kíméletesen tisztít, nem szárítja ki a bundájukat. tetvek és növényi kártevők ellen régóta használják természetes rovarűző hatása miatt.

A mosódió jellemzői

 • A mosódió tökéletesen környezetbarát, még az elhasznált héjak is komposztálhatók.
 • A mosódió fát természetes rovarriasztó hatása miatt nem kell permetezni.
 • Bőrbarát, csecsemőknek, érzékeny bőrűeknek vagy ekcémába, pikkelysömörben szenvedőknek ajánlott.
 • A szokásos mosószerekben használt anyagokraallergiásoknak is kitűnő alternatíva.
 • Olcsó: a mosópor költségének egyharmadába kerül.

Óvja a természetet és használjon mosódiót!


Wellness - FitnessKapcsolatMédiaajánlatAdatvédelemOldaltérkép
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.