Orrplasztika

Az orr a leginkább meghatározó arcunk jellegzetességében. Meghatározza, hogy mely népcsoporthoz tartozunk, változó és jellegzetes a formája. Az orr és a koponya között arányosság áll fenn. Ezért nagyon zavaró, ha ez a harmónia felborul, ha az orr, akár születési rendellenesség, akár baleset folytán nem a megfelelő arányosságot mutatja az arcon, ilyenkor az egyetlen megoldás az orrplasztika.

Az orr légzőfunkciói mellett, az immunrendszer fontos része, továbbá a beszédképzésben is nagy szerepet játszik. Támasztó váza csontból, porcból és kötőszövetekből áll. Az orrüreg az orrnyílásoknál kezdődik, ahonnan a garat és a szaglósejtek felé áramlik a levegő, középen az orrsövény választja ketté. Az orrkagylókban történik a levegő szűrése a csillószőrök segítségével, továbbá itt melegszik fel a beáramló levegő. A nyálkahártya sérülése okozza az orrvérzést. Ennek alapján láthatjuk, hogy az orrnak fontos élettani funkciója van. Mégis hiába működik megfelelően, ha esztétikailag nem tartjuk megfelelőnek, eszünkbe jut az orrplasztika, mely arra irányuló sebészeti beavatkozás, hogy harmonikusabbá tegyük arcunk felépítését.

Leggyakoribb problémák az orrháton lévő púp, a széles, horgas, íves, lógó vagy hosszú orr, illetve az orrcsúcs alaki elváltozásai, mely által az orr ferde vagy lapos. Az orrsövény ferdesége igen gyakori probléma, mely az esztétikai problémákon túl légzési nehézséget is okozhat. Gyakori azonban az is, hogy a páciens egyszerűen csak kisebb orrot szeretne. Manapság igen fejlett az orrplasztika műtéti technológiája, melynek segítségével belülről lehet az orrot korrigálni, így külső hegek nem keletkeznek az orrplasztika során. Nyitott műtét után is csak az alsó részen marad észrevehetetlen, apró heg, ez a technológia akkor kívánatos, ha fejlődési rendellenességet kell korrigálni.

Egyes felmérések szerint a házasságban élő nők és férfiak több mint a fele szeretne valamit megváltoztatni partnerén, akár plasztikai műtéttel is, leggyakoribb igény az orrplasztika. Az amerikai nők ma már a szerelem bizonyítékaként veszik tudomásul, ha partnerük hajlandó a műtéti beavatkozás költségeit fedezni. A kutatás végeredményeként megállapíthatjuk, hogy a szerelem nem vak, van igénye a változtatásra. Ezért semmi csodálkozni való nincs a műtéti beavatkozások egyre növekvő számán.

Sokan úgy jelentkeznek a műtétre, hogy nincs elképzelésük, mit is jelent az orrplasztika és mit is szeretnének igazán, ennél rosszabb eset, amikor egy híres ember fotóját szorongatva érkeznek, és azt várják hogy az orrplasztika során pontosan olyan orrot kapnak. Az új orr megtervezésénél sok mindent figyelembe kell venni, de mindenképpen saját fényképarcon lehet leginkább érzékeltetni a várható változást. Ma már ezt a szakemberek komputeres grafika segítségével végzik, de még ez sem mutat pontos képet az orrplasztika eredményéről, csak egy hozzávetőleges képet ad.

Az orrplasztika fájdalommentes a műtét során, általában helyi érzéstelenítéssel működik, ennek ellenére több páciens kifejezett kérése az altatás. A beavatkozást követően egy napig javasolt az intézeti bent tartózkodás. Ezidő alatt kiderülnek az esetleges szövődmények, amit azonnal kezelni kell.

Orrplasztika során az orr és a szem körül duzzanat alakul ki, mely hozzávetőlegesen két hét alatt múlik el, ezután már mehetünk emberek közé. Az orr még hetekig változik, végleges formáját két hónap alatt éri el. Az orrplasztika kizárólag menzesz mentes időszakban, továbbá megfázás mentes időszakban végezhető el, bármely tényező jelenléte megköveteli a beavatkozás elhalasztását. Orrplasztika után a behelyezett tamponok feszítő érzést okozhatnak, mely két nap után kerül csak eltávolításra. A legtöbb esetben tíz napig külső gipszkötésre is szükség van. Az orrplasztika során ritkán előfordul gyulladás és vérzés, mely során újra tamponálásra és antibiotikumos kezelésre van szükség. A beavatkozást követően fokozottan kell figyelni a megfázásra és a külső mechanikus behatásokra, különösen az első hónapban.

Orrplasztika után orrot fújni két hétig tilos. Megerőltető fizikai igénybevétel nem ajánlott. Sportolni két hónap elmúltával lehetséges, kivéve az erőnléti edzéseket és a küzdő sportokat.


Wellness - FitnessKapcsolatMédiaajánlatAdatvédelemOldaltérkép
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.