Pattanások kezelése

A pattanás, vagy más szóval akne az arc, mellkas, hát szőrtüszőinek betegsége, mely szinte minden férfit és nőt érint a pubertáskor alatt, ezért mindenki számára fontos a pattanások kezelése.

A pattanásokat nem baktériumok okozzák, bár a fejlődésükben szerepet játszhatnak, ami fontos tudnivaló a pattanások kezelése során. Nem szokatlan, hogy nők a 20-as éveikben is szenvedjenek tőlük. A pattanások akkor jönnek létre, amikor a bőrben található faggyúmirigyek kivezető nyílásai valamiért eltömődnek és az esetek többségében be is gyulladnak, ennek az állapotnak a megszüntetése pattanások kezelése révén érhető el.

A pattanások kezelése már a kezdetektől számítva egy fontos tényező, hogy elejét vegyük a súlyosabb szépséghibáknak, hegeknek. Enyhébb esetekben a pattanások kezelése elvégezhető otthon is, helyileg alkalmazott készítményekkel. Az ilyen típusú pattanások kezelése főként a szaruréteg túltengésének ellensúlyozására irányul, és főként különböző fajta, hámlasztó készítmények használatával érhető el. Bizonyos esetekben a pattanások kezelése mellé gyógyszeres terápia is szükséges lehet, melyeknek a célja a mirigykivezető nyílások szűkítése és a baktériumok szaporodásának meggátlása.

Pattanások kezelése esetében fontos tudni, hogy a mitesszerek oxidált olajok, nem piszkok. Az izzadás nem okoz pattanást, éppen ezért nem szükséges edzés után azonnal zuhanyozni csak azért, hogy az izzadás nehogy eltömítse a pórusokat. Ugyanakkor a túlzott tisztálkodás kiszárítja és irritálja a bőrt. Pattanások kezelése miatt vásárolt kozmetikai készítmények összetevőt minden esetben érdemes elolvasni, ugyanis számos pórus eltömítő termék kapható.

Általában a víz alapú készítmények biztonságosnak számítanak a pattanások kezelése esetében. Az akne kialakulásának három alapvető fő oka a pórusok eldugulása, baktériumok elszaporodása, túlzott olajtermelődés. Éppen ezért fontos, hogy a pattanások kezelése esetében mind az otthoni, mind a vényköteles terápia együttes alkalmazásán legyen a hangsúly.

Életmód és a pattanások kezelése

A tudatos életmód, és az eddigi életvitel megváltoztatása jó dolog, de sajnos nem mindenki tud napi nyolc órát aludni, háromszori jó minőségű főétkezést lebonyolítani, vagy napi 2 liter vizet meginni.

A pattanások kialakulását még akkor is lehet szabályozni, ha a napi rutin kiszámíthatatlan. Talán a leghasznosabb, ha forró borogatást helyezünk a pattanásos bőrfelületre, és a pattanások kezelése alatt soha nem nyomkodjuk. Nem számít mennyire tiszta a kezünk, vagy sterilek a körülmények, a pattanások nyomkodása után majdnem mindig vörös dudor marad, vagy hosszabb ideig eltart a gyógyulási folyamat. Sokan gondolják, hogy a kialakult bőrpír valójában a pattanás után fennmaradt hegesedés, de szerencsére általában ez nem az. Ez többnyire csak egy jelzés, mely hónapok múlva elhalványul, ha nem piszkálják.

Pattanások kezelése és a pórusok megnyitása

A pattanások kezelése alapvetően tisztítás és bőrápolás. Annak ellenére, hogy mit olvashatunk a divatmagazinokban, vagy a népszerű újságokban a pattanások kezelése témában, nincsen csodatermék, mely jó lenne minden ember számára, minden helyzetben.

Enyhe tisztítás a pattanások kezelése során fontos dolog. Napi egyszeri-kétszeri mosakodás enyhe tisztító készítmény használatával (pl. Neutrogena, Dove) a bőrt tisztán tartja és minimalizálja az érzékenységét, irritációját.

Hámlasztó tisztítók és maszkok használata a pattanások kezelése során hasznos lehet. Az ilyen készítmények koncentrációja vagy finom szemcséket, vagy szalicil-savat tartalmaz, melyek nagyon enyhe hámlasztó hatást fejtenek ki a pattanások kezelése során. Eltávolítják a bőr külső rétegét és megnyitják a pórusokat. A glikol, vagy alfa-hidroxi-savat tartalmazó készítmények szintén gyengéd bőrhámlasztók.

A pattanások kezelése során használt antibakteriális készítmények legnépszerűbb összetevői a benzoil-peroxid, kén, rezorcinol, melyek a felszíni baktériumokat hatásosan ölik meg. Egyes márkák, melyek pattanások kezelése ürügyén kerülnek reklámozásra a tévében és az interneten, sokkal drágábbak, mint az azonos termékek, amiket a gyógyszertárban lehet kapni.

Nem árt tudni, hogy a benzoil-peroxid egy fehérítő hatású anyag, mely egyes embereknél vörös és hámló bőr irritációt okoz, mely elmúlik, ha abbahagyja a készítmény használatát.

Pattanások kezelése esetén érdemes természetes alapanyagú készítményeket használni, azok ugyanis semmiféle mellékhatást nem okoznak.

Wellness - FitnessKapcsolatMédiaajánlatAdatvédelemOldaltérkép
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.