A pikkelysömör (psoriasis) a bőrön megjelenő autoimmun betegség.

Kialakulásának oka, hogy az immunrendszer a bőrsejteket tévesen kórokozóknak véli, így hibás jeleket küld, melyek felgyorsítják a bőrsejtek növekedési ciklusát.

A pikkelysömör nem fertőző betegség, azonban bizonyos elméletek szerint a stroke kialakulásának kockázatát növelheti. A betegség két formája ismert, a korai, 40 éves kor előtt jelentkező I.-es típusú, illetve a későbbi megjelenésű II - es típusú.

Megjelenési formái

A pikkelysömör öt megjelenési formára osztható, Erythrodermic pikkelysömör, Plakkos pikkelysömör, Guttált pikkelysömör, Inverz pikkelysömör és a Gennyes pikkelysömör (pustulosus).

Ezek közül a legsűrűbben előforduló, a Plakkos pikkelysömör (80%), melynél általában vörös és fehér árnyalatokban hámló foltok jelennek meg a bőr legfelső rétegén. Legnagyobb valószínűséggel a térden, deréktájon, könyök területén, illetve a fejbőrön jelenik meg. Néhány beteg esetében azonban semmiféle bőrgyógyászati tünet nem jelentkezik.

A Guttált pikkelysömör leginkább gyerekeknél és fiataloknál jelentkezik. Jellemzője a vízcsepp alakú sérülés a lábon, karon, törzsön, vagy a fejbőrön. Ezt a formát időnként bakteriális fertőzés idézi elő, mint a torokgyulladás.

Az Inverz pikkelysömör leginkább testhajlatokban jelentkezik, mint például mell alatti területek, hónalj, fenék, ágyék, illetve a külső nemi szervek. Jellemzői a sima, piros, gyulladt foltok. A dörzsölés, illetve az izzadás súlyosbíthatja a betegséget.

Az Erythrodermic pikkelysömör egy széles körben elterjedt, gyulladt és hámló felületet foglal magában a test bőrfelületének legnagyobb részén. Erős viszketés, duzzanat és fájdalom kísérheti. Ez a fajta extrém gyulladás és hámlás akár végzetes is lehet, mivel megzavarja a test hőmérsékletszabályozó képességét.

A Gennyes pikkelysömör velejárói lehetnek az influenza-szerű tünetek, mint a láz, fogyás, fáradtság, hidegrázás. Leggyakoribb megjelenési helyei a tenyér és a talpak. Jellemző rá az új, sárga gennyes foltokkal tarkított vörös területek, és a régebbi, kiszáradt barna pontok keveréke.

Előforduló jelenség, hogy egy beteg egyszerre, vagy az évek során akár többfajta pikkelysömörrel is szembesülhet. A pikkelysömör kialakulásának okai nem teljesen tisztázottak, de vélhetően genetikai okok is szerepet játszanak ezen bőrbetegség felbukkanásában.

A diéta és a pikkelysömör összefüggése

A tudomány mai álláspontja nem ismer el olyan diétát, mellyel egyértelműen javítani lehetne a betegség lefolyásán.

Azonban tanulmányok igazolják azt a tényt, hogy azoknál az elhízott, magas vérzsírszintű, vagy cukorbeteg embereknél, akik lefogytak és az anyagcseréjük rendeződött, határozott javulás volt kimutatható a bőrbetegségükben.

Ezt figyelembe véve, a betegeknek javasolt a normál, egészséges étrend (zöldségek, halak, többszörösen telítetlen zsírsavak) és a testsúlyuk a testmagasságukhoz mérten való normál értékének megtartása, vagy elérése.

Bár a pikkelysömör nem befolyásolja az élet hosszát, azonban jelentősen rontja az élet minőségét. Már néhány százalékos testfelszín érintettség is, főleg ha azok jól látható helyen vannak, súlyos pszichés zavarokat eredményezhetnek.

Napjainkban számos kezelés áll rendelkezésre, de a pikkelysömör krónikus, visszatérő természetéből fakadóan a kezelése valódi kihívást jelenthet, és bár a jelenlegi állás szerint nem gyógyítható, azonban tünetmentessé tehető.

Wellness - FitnessKapcsolatMédiaajánlatAdatvédelemOldaltérkép
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.