Szemhéjplasztika

A szem a lélek tükre, mint ahogy ezt sokan tudják. Ahogy azt is, hogy a szemkontaktus a kommunikációnak alapvető eleme. Mindannyian szeretnénk a másik emberre jobb benyomást tenni. Szeretnénk mindig üdének, frissnek látszani. Ebből láthatjuk, hogy mennyire fontos meghatározója arcunk jellegének és életünk minőségének szemeink állapota. Tekintettel arra, hogy a bőrünk a szemkörnyékén roppant vékony és sérülékeny, így az öregedés folyamata itt látszik meg leghamarabb. Bizonyos kor felett már egy kisebb kialvatlanság is elegendő ahhoz, hogy sötét árkok és táskák keretezzék szemünket, mely öreges külsőt kölcsönöz nekünk, ami nem éppen egy felemelő látvány. Ilyenkor akaratlanul is felmerül bennünk a szemhéjplasztika lehetősége.

A szemhéjplasztika több módon történhet, ám összességében véve a bőrfeleslegek kimetszéséből áll. A műtét során a szemüregi zsír kidomborodásai, hétköznapi néven nevezve, a táskák is eltávolításra kerülnek. A szemhéjplasztika célja a legtöbb esetben az öregedés jeleinek eltüntetése, a táskák eltávolítása, de előfordul, hogy a szemhéj helyzetének megváltoztatása miatt történik a beavatkozás.

A szemhéjplasztika irányulhat a felső szemhéjra, erre akkor van szükség, ha a felső bőrredő ráfekszik a szempillasorra, amennyiben túlér azon, még a látást is zavarhatja. Hasonló a helyzet az alsó szemhéj esetében is, amennyiben a bőr lazasága nagyon súlyos, ezek gyengíthetik a szem működését is. Ilyenkor egészségügyi okokból is erősen javasolt a szemhéjplasztika. Felső szemhéj korrigálása esetén nem pusztán a felesleges bőr kerülhet eltávolításra, hanem az izomzat is korrigálható. A bemetszés a szemhéj haránt redőjében történik, így a későbbiek során a heg még akkor sem észrevehető, ha nincs rajtunk smink.

Az alsó szemhéjplasztika során a bemetszés közvetlenül a szempillasor alatt fut, így téve lehetővé a későbbi megmaradó heg láthatatlanságát. Az ilyen típusú beavatkozás sok esetben nem pusztán a felesleges bőr eltávolításából áll, hanem a táskákat okozó zsírpárnák megkisebbítéséből is. Azt, hogy a szemhéjplasztika melyik szemhéjra irányuljon, műtét előtt az orvosi konzultáció ideje alatt kerül pontosításra.

A szemhéjplasztika fontos és felelősségteljes döntést igényel, ezért a beavatkozás előtt mindenképpen győződjünk meg arról, hogy valóban pusztán a bőr elöregedése az oka a szemkörnyéki táskák megjelenésének. Léteznek olyan belgyógyászati problémák, mint például a vesék nem teljes értékű működése vagy a magas vérnyomás, mely szintén ezeket a tüneteket produkálja. Az egészségtelen életmód, a túlzott alkoholfogyasztás, kevés alvás, túlhajszolt életmód és a sok stressz is okai lehetnek a szemkörnyéki esztétikai rendellenességeknek. Ami még ide sorolható és nagyon fontos, ha nem megfelelő kozmetikumokat használunk, az is okozhat kedvezőtlen tüneteket. Mielőtt a szemhéjplasztika mellett döntenénk, mindenképpen vegyünk részt egy kivizsgáláson, de legalább egy mindenre kiterjedő orvosi konzultáción, ahol ezeket a lehetséges okokat a szakember megpróbálja feltárni. Amennyiben valóban a szemkörnyéki bőr öregedése az egyetlen oka az esztétikai problémának, akkor a szemhéjplasztika a megfelelő megoldás, mely nagyon sokat javíthat a helyzeten, és majdnem mindenkin elvégezhető.

A szemhéjplasztika külön-külön is elvégezhető, de egyben is, vagy akár a teljes arcplasztika részeként. Ennek eldöntése is az orvosi konzultáció részét képezi. Mielőtt a szemhéjplasztika mellett döntünk, fontos tudni, hogy a szemkörnyéki ráncokat, a szarkalábakat nem tünteti el a műtét, azt Botox kezelés útján tudjuk javítani. A Botox kezelés viszont csak korai esetekben végezhető el eredményesen, hiszen ha a bőrfelesleg már túlzott mértékű, akkor mindenképpen a szemhéjplasztika a megoldás.

A szemhéjplasztika egy minimális fájdalommal járó, rövid műtét. A beavatkozás általában nem hosszabb egy óránál, pusztán helyi érzéstelenítés szükséges a műtét folyamán, az altatásban végzett műtét nagyon ritka, hiszen a beavatkozás ideje alatt a páciens együttműködésére is szükség lehet. Amennyiben semmilyen szövődmény nem lép fel, néhány órás megfigyelés után nincs szükség kórházi kezelésre. A beavatkozás után egy hétig érdemes pihenni, kerülni a fizikai megterhelést, továbbá az összes olyan tevékenységet mely megerőltető lehet, így könnyedén elkerülhetők a bevérzések. A gyulladás megakadályozására érdemes a szemcsepp gyakori használata. A műtét utáni duzzanatot és elszíneződést jegeléssel szüntethetjük meg. Előfordul, hogy a műtét utáni napokban még nem tökéletes a szem zárása, ez is átmeneti tünet, a szemhéjplasztika természetes velejárója, és mint ilyen, a tünet hamar megszűnik. Nagyon ritkán előfordulhatnak néhány napig történő bevérzések a kötőhártya alatt, komolyabb vérömleny vagy a szemhéjak eltorzulása igen ritka, ám ebben az esetben azonnal forduljunk orvoshoz. A szemhéjplasztika következménye lehet igen ritkán a tartós könnyezés, illetve a szemszárazság, továbbá a kötőhártya gyulladás, ezek mindegyike átmeneti tünet, mely szemcsepp és kamilla használatával elmúlik. Mindent figyelembe véve, a szemhéjplasztika egy igen egyszerű és többnyire kockázatmentes beavatkozás.

Wellness - FitnessKapcsolatMédiaajánlatAdatvédelemOldaltérkép
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.