Korunk népbetegsége a szénanátha

Olyan egyszerű dolgok, mint egy cica megsimogatása, vagy a portalanítás sok millió emberből szipogást, tüsszentést vált ki.
Ezeket a tüneteket az immunrendszer túlzott reakciója okozza.
A levegőben szállongó apró részecskék okozta légúti gyulladást, köhögést, szem viszketést, könnyezést, köhögést szénanáthának nevezzük.
A szénanáthát tavasszal a fák és virágok pora, nyáron legtöbbször a parlagfű pollenje okozza. Ha a tünetek nem múlnak el, és egész évben fennmarad a nátha, akkor a kiváltó ok lehet penészgomba vagy állati szőr is.
Az allergiás tünetek mindenkinél ugyanúgy jelentkeznek, attól függetlenül, milyen anyagra allergiások.

Miért jön létre a szénanátha?

Rendes esetben, ha kórokozók hatolnak a szervezetünkbe az immunrendszerünk védekezik ellenük, de az ártalmatlan részecskékkel, a virágpor, a porral szemben nem indít általános támadást. Abban az esetben viszont, ha ezek az ártalmatlan részecskék szennyezettek, - autók, dohányzás, fűtés, sugárzás, növényvédő szerek, - ennek hatására beindul a szöveti gyulladás.
A nyugati orvoslás nézőpontjából az immunrendszer hibás működésének okát nem tudjuk. Itt a kezelés az, hogy részben az okot kiiktatjuk, akár azzal, hogy kedvenc állatainktól megválunk. Másrészt, hogy a szénanátha tüneteket a gyógyszerekkel csökkentjük. Ezzel az a probléma, hogy a gyógyszereknek mellékhatásai vannak.
Az tény, hogy a levegőben, a vizeinkben számtalan szennyeződés van, a nem megfelelő táplálkozással lényegesen romlik az emésztés, sőt ezen túl az immunrendszer működése is!

Miért válasszunk gyógynövényeket a szénanátha kezelésére?

Amíg a gyógyszerek 1-2 hatóanyagból állnak, addig a gyógynövények sokkal több. Ezeket az alkotó elemeket a természet válogatta össze, és így a részek egymás hatását erősítik. A gyógynövények a szervezet egészére hatnak és ezen belül mindegyiknek meg van a fő hatása.

Bátran használhatjuk a természet patikáját a szénanátha tüneteinek csökkentésére, megelőzésre!
Aloe vera: méregtelenít, tökéletesíti az emésztést, táplál, gyulladáscsökkentő, antioxidáns, vírus, gomba, és baktérium ellenes, és az immunrendszert szabályozza. Csakis jó minőségű aloét válasszunk!
Echinacea (kasvirág): antioxidáns, gyulladáscsökkentő, immunrendszert szabályozó.
Aranypecsét: a légutak, az emésztő rendszer gyulladása ellen használható, gyulladáscsökkentő, és az immunrendszert szabályozó.
Szőlőmag kivonat: baktérium és vírus ellenes, allergiás tüneteket megelőzi, szabályozza az immunrendszert.
Ginko biloba: szabályozza az immunrendszer működését, gyulladás csökkenő, májvédő, asztmában, allergiában megelőzi a hörgő görcsöt.
Reisi gomba: nagy hagyománya van a kínai gyógyászatban: immunrendszert szabályozza, allergiás tüneteket enyhíti, gyulladáscsökkentő hatású, idült hörghurutban enyhíti a hörgő görcsöt.

C-vitamin: Nagymértékben javítja az immunrendszer működését, jelentős gyulladáscsökkentő.

Hogyan használjuk a gyógynövényeket a szénanátha esetén?

Nagyon fontos, hogy aki már gyógyszert szedett, ne hagyja abba hirtelen a gyógyszerét, hiszen ennek komoly következményei lehetnek. A gyógynövények még segítenek abban is, hogy jótékonyan csökkentik a gyógyszerek nagy számú mellékhatását. Csak a tünetek javulásával, fokozatosan lehet dönteni az esetleges a gyógyszercsökkentésről vagy annak elhagyásáról.

Szép és egészséges nyarat kívánok!

Dr. Fábián Mária


Wellness - FitnessKapcsolatMédiaajánlatAdatvédelemOldaltérkép
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.