Terhességi csíkok

A várandós nők rémálma a terhességi csíkok, a legtöbb esetben ez elkerülhetetlen. A terhesség során megváltozik súlyunk, alakunk, mely menthetetlenül a bőr alakváltozásához vezet. Ilyenkor a bőr megnyúlik, a kötőszövetek meglazulnak és vizet raktároznak el, mely terhességi csíkok formájában látható a bőr felszínén. A csíkok lilásvörös árnyalatúak, majd később gyöngyház színűvé fakul. Mivel kifejezetten a súlyváltozás idézi elő a bőrelváltozást, ezért nem csak terhesség során, hanem nagymértékű hízás vagy fogyás esetén is előfordulhat, továbbá a kamaszkorban fellépő hirtelen növekedés is kiváltó oka lehet a bőr megnyúlásának. Ez nem betegség, kizárólag esztétikai probléma, mégis sokat emlegetett kérdés, hiszen kellemetlen, ami ellen tenni szeretnénk.

A terhességi csíkok kialakulása egyénenként változhat. A csíkok főként a hason, a csípőn, a melleken és a combon alakul ki, ám a kialakulása a kötőszövet erősségétől és rugalmasságától függ. Vannak akiknél több tíz kilós fogyás vagy hízás esetén sem látható semmiféle változás, aki lazább kötőszövettel rendelkezik, annál akár egy-két kilogramm változás is terhességi csíkok kialakulásához vezethet.

Mint minden kellemetlen elváltozást, a terhességi csíkok kialakulását is jobb megelőzni, mint utólag kezelni. Diéta során a fokozatosságra törekedjünk, ne a hirtelen fogyásra, akkor jó eséllyel elkerülhetjük a terhességi csíkok kialakulását. Várandós nők esetében használjunk rendszeresen kollagént és elasztint tartalmazó krémeket, mely segít a bőrt és a kötőszöveteket rugalmasabbá tenni, továbbá az avokádó olaj, a mandula olaj és az E-vitamin használata igen hasznos lehet a terhességi csíkok megelőzésében. Nagyon fontos azonban, hogy egyetlen krém sem helyettesíti a testmozgást. Amennyiben a terhesség során fokozottan figyelünk a súlynövekedésre, és meggátoljuk a felesleges mértékű elhízást, úgy jó esélyünk van arra, hogy nem alakulnak ki a terhességi csíkok. A bőrápolás fontos része a szervezetünk karban tartása is, ezért figyeljünk oda a megfelelő mértékű fehérje és cinkbevitelre, továbbá a megfelelő mennyiségű C-vitamin szedésére is. A napi rendszeres bőrmasszázs is sokat segíthet a megelőzésben, melynek hatékonysága erőteljesen megnövelhető váltott hőmérsékletű zuhannyal.

Amennyiben már kialakultak a terhességi csíkok, és az otthoni praktikák sem segítenek, akkor próbálkozhatunk a mezoterápiával. Előfordulhat, hogy hiába használunk bármilyen hatékony elaszten alapú készítményeket, az mégis képtelen a felszívódásra, mert a bőr elszarusodott hámrétege meggátolja a hatóanyag bőr alá jutását. Vitathatatlan, hogy a hatóanyag akkor a leghatásosabb, ha közvetlenül oda kerülnek, ahol a beavatkozás szükséges.

A mezoterápia segítségével nagyon hatékonyan lehet halványítani a terhességi csíkokat. Az eljárás egy vékony tűvel történik, melyet manuálisan, tehát kézzel, vagy egy automatikus készülék segítségével közvetlenül a terhességi csíkokba juttatják a hatóanyagot. Létezik olyan megoldás is, melyek során nélkülözni lehet a tűvel való beszúrást. Egy készülék által elektromágneses hullámokat bocsátanak ki a bőr felszínére, ezek a hullámok csatornákat hoznak létre a hatóanyagok számára a bőr mélyebb rétegei fel, melyen keresztül fel tud szívódni a készítmény, hasonlóan ahhoz, mintha tű segítségével lett volna a mélyebb rétegekbe juttatva. A hatóanyag újdonsága, hogy nem kollagént vagy elasztint juttat be a bőr alá, hanem azokat a sejteket stimulálja, melyek ezeket az anyagokat előállítják, ily módon ösztönözve a szervezetet, hogy saját maga regenerálja magát. Ezáltal a bőrfelület képes az újraépülésre, a terhességi csíkok kitöltődnek, az elszíneződés regenerálódik. A mély és vastag terhességi csíkok nem tűnnek el teljesen, az eljárás nem száz százalékos, jelenleg nincs olyan eljárás, mely által végleg eltűnnek a terhességi csíkok. A vékony sávok regenerálódhatnak, a mélyebbek elhalványulhatnak.

A mezoterápiás eljárást kizárólag orvos végezheti, hiszen a fertőzés veszély miatt alapvető követelmény a szakértelem és a steril környezet. Az ampullázott készítményeket patikákban lehet kapni, de nem érdemes otthoni kísérletezgetésbe fogni, mindenképpen orvossal végeztessük a beavatkozást.

A mezoterápiát régóta alkalmazzák más területeken, mindössze egy éve használatos a terhességi csíkok halványítása területén. Az eljárás fájdalommentes, ezért nem igényel sem fájdalomcsillapítást, sem utókezelést. Az eljárást érdemes kéthetente megismételni. A kezelések számát az előzetes konzultáció folyamán állapítja meg a kezelő orvos, mely jó esetben mindössze három alkalmat jelent. Nem végezhető az eljárás terhesség ideje alatt, cukorbetegség, vérzékenység vagy gyulladt bőr esetén, minden más esetben nagy hatékonyságot mutatnak az eddigi tapasztalatok.

Wellness - FitnessKapcsolatMédiaajánlatAdatvédelemOldaltérkép
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.