A "vérnyomásról" gyakran esik szó az orvosi rendelőkben, de családi és baráti beszélgetés során is.

Hiszen "vérnyomása" - aki él- van. A szerveztünkben érrendszer van, mely behálózza az összes szervünket. Az erekben mozgó folyadék a vér, melyben folyékony és oldott állapotban találhatók anyagok (táplálék pl.) és mely tartalmazza a sejteket.

Ahhoz, hogy ez keringjen, mozogjon kell egy szivattyú, egy pumpa, melyet a szívünk lát el.

Ez a "motor" ritmusos összehúzódással löki a vért előre, mely következtében a rugalmas érfal tágabb lesz. A rugalmassága miatt ezután ez úgy működik, mint egy felfújt lufi: amikor nincs a szív felől nyomás, akkor az érfal nyomja előre a vért.

EZ a vér nyomása, melyet mérhetünk a vérnyomásmérővel: a felső érték a szív által létrehozott erő, az alsó érték a rugalmas érfal működését mutatja.
Ezért halljuk, hogy 130/80 Hgmm a vérnyomása valakinek - (ami teljesen rendben van)
A fentiek miatt érthetővé válik, mennyi bonyodalmat, működés zavart, és problémát okozhat ennek a rendszernek bármilyen meghibásodása!

Az erek:
Mivel az egész testünket behálózza, és elengedhetetlenül fontos, hogy ezt tegye, fontos ennek épsége! Az érfal rugalmassága biztosítja, hogy a megfelelő lendülettel eljut a vér a sejtjeinkhez.

Ha ez felborul, megvastagodás, szűkület alakul ki, és egy merev csővé válik az érrendszer. Ennek az eredménye, hogy megnő az "alsó érték" a vérnyomásmérésnél. Ennek ellenére romlik a keringése a szerveinknek, és ki van téve az érfal sérülésnek ez a szerv, mely szivárgással, vérzéssel járhat... bárhol, bármelyik szervünkben.
Ezt mérhetjük vérnyomásméréssel, ezt láthatjuk az erek ultrahangos vizsgálata során.
A szív:
Ha ennek saját vérellátása romlik, romlik a működése! Az állandóan mozgó, SOHA nem pihenő szervünk tápanyag és oxigénellátása romlik, csökken a működése, romlik az ereje. Emellett az izomláz során átélt fájdalom - csak sokkal erősebben- jelentkezik a mellkasban ilyenkor.

Milyen teendőink, feladataink vannak, hogy megvédjük ezt a szervrendszerünket?
1.
Nagyon sokat tehetünk az étkezésünkkel ezért!
A szénhidrát túlzott fogyasztása során olyan anyagok keletkeznek, melyek lerakódva az érfal belső felületére, rontják annak működését.
Kell a szervezetünknek a telítetlen zsírsav! Ha nem eszünk ezekből megfelelő mennyiséget, akkor ki kell egészítenünk a táplálékunkat halolaj és olívaolaj tartalmú anyagokkal.
Fontos a megfelelő B12 vitamin ellátás az ép érfal biztosítására!
Tévhit, hogy a B12 vitamin hizlal! Akkor, ha a táplálék összetétele helytelen, és főleg szénhidrátot fogyasztunk, akkor igen!

2.
Elengedhetetlenül fontos a mozgás!
Ezzel a szívünk edzettségét, jó állapotát tartjuk fenn!
Erőteljesebben mozog, gyorsabbá válik a vérkeringés, mely megakadályozza, hogy az érfalon fennakadjanak a sejtek, és szűkületet okozzanak.
Ezzel lényegesen egyensúlyban tartható a hormonális rendszer, és az anyagcsere rendszer!

Ha már kialakult a baj:

Az orvosi kezelés mellett használjunk olyan természetes anyagokat, mely a szervezetünk helyes működését állítják helyre.

A jó magyar foghagyma tisztítja az érfalat, szabályozza a vérnyomást.
A halolaj nagyon sokat segít abban, hogy a vérzsírokat a megfelelő szintre szabályozza.

A B12 vitamin! Fontos, hogy az ereket megvédjük!
A Q10, az E vitamin szintén a szív erejét, a folyamatosan szükséges energiáját biztosítja, a C vitamin az érfalat védi.

Természetesen ennél sokkal bonyolultabb és sokrétűbb működése, és feladata van a szív-érrendszernek!

dr. Fábián Mária


Wellness - FitnessKapcsolatMédiaajánlatAdatvédelemOldaltérkép
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.