Breaking News

Hajhullás

A haj növekedésének normál ciklusa 2-3 évig tart. Ebben a fázisban a haj körülbelül 1 centimétert nő havonta. A fejbőrön lévő hajnak nagyjából 90%-a egyszerre növekszik, a maradék 10% ekkor nyugalmi állapotban van.

3-4 hónap után, a nyugalmi fázisban lévő haj kihullik, és új haj kezd el nőni a helyére. Normális dolognak tekinthető, ha a ciklus részeként napi szinten kisebb mértékű hajhullás következik be, azonban a túlzott mértékű hajhullás kezelendő probléma. Ez kortól és nemtől függetlenül bárkinél bekövetkezhet. A hajhullás lehet diffúz, vagy foltos hajhullás.

Diffúz hajhullás, amikor a hajszálak egyenletesen, a fejbőr minden területéről hullnak.

Foltos hajhullás esetén körülírt kopasz foltok alakulnak ki a fejbőrön, míg a többi területen változatlan a hajsűrűség.

A hajhullás kiváltó okai számos dologra vezethetők vissza. Ez lehet egy hosszabb ideig elhúzódó betegség, vagy nagyobb műtét, bár ezeknél csak átmeneti hajhullás áll fent, hiszen a betegség megszűntével visszaáll a szőrtüszők normális működőképessége. Szintén nagyobb mértékű hajhullás következhet be hormonális problémák, pajzsmirigy túlműködése, vagy alulműködése és egyes gyógyszerek szedése esetén. Szintén a hajhullás okozói lehetnek egyes fertőzések, a gombás fertőzések pedig a gyerekeknél okozhatnak hajhullást.

Végleges hajhiány és hajhullás akkor alakul ki, amikor a szőrtüszők valamilyen ártalom következtében elpusztulnak, vagy elsorvadnak. Mivel a hajhullás egy korai betegség előjele is lehet, mindenképpen érdemes felkutatni az okát.

A hajhullás kezelése

A hajhullás típusától függően különböző kezelések állnak rendelkezésre. Ha gyógyszer okozza a hajhullást, a kezelőorvos felírhat egy másik fajta gyógyszert, amitől megszűnik ez a kellemetlen tünet.

Egy fertőzés lehetőségének felismerése, majd kezelése szintén a hajhullás megállítását eredményezheti. A hormonális zavarok korrigálása is megakadályozza a hajhullás folyamatát.

Nők esetében a hajhullás inkább egyenletesebb ritkulással, férfiak esetében pedig inkább foltosan, egy adott területen történik. A férfias típusú hajhullás esetében az androgén hormonok tehetők felelőssé. A kor előrehaladtával, a férfiak és nők is egyaránt hajlamosak veszíteni hajuk vastagságából, mennyiségéből. A férfiak mintegy fele kopaszodik már 30 éves kora előtt, és 60 éves korukra a többség már vagy kopasz, vagy erősen kopaszodik. Kopaszságot sokszor nem is betegség okozza. Ez függhet a kortól, öröklődéstől, a hormonok, tesztoszteronok változásától.

A túlzott hajhullás nem minden esetben egyértelmű, hiszen előfordulhat, hogy a kihulló haj után lassan nő vissza az új, vagy egyáltalán nem pótolja magát. Ebben az esetben fokozatosan és nem drasztikusan ritkul a haj. A hajhullás sokkal jobban nyomon követhető, ha megvizsgáljuk a hajkefét, vagy a párnát, mintha a tükörben vizsgálgatjuk magunkat.

Az étrend nemcsak a szervezetet befolyásolja, de hatással van a haj egészségi állapotára is. A kiegyensúlyozott étrend segítségével a hajhullás is megelőzhető. A B vitaminok, folsav, és a biotin fontos szerepet játszik az egészséges haj és bőr létrejöttében. A cink serkenti a haj növekedését, fokozza az immunrendszer működését. Az aminosavak L-cisztein és L-metionin javítják a haj minőségét és állagát. Ugyanakkor a nagy dózisú A-vitamin (napi 100.000 NE vagy több) hosszú ideig történő fogyasztása valóban hajhulláshoz vezethet. Ezért ne vigyük túlzásba az A-vitamin szedését.

A sok gyümölcs, a proteinben gazdag ám keményítőben szegény étrend lassíthatja a hajhullás folyamatát. A zöldségek és gyümölcsök flavonoidokat tartalmaznak, melyek antioxidánsként védik és stimulálják a hajgyökereket, gumókat.

A hajhullás megelőzésének érdekében tápláló, természetes összetételű, klór és ammónia mentes sampont vásároljunk. A hajat a saját, naponta termelődő olaja táplálja a legjobban, melyet a napi hajmosással kimosunk belőle. Ha lehet, 2-3 napot hagyjunk ki két hajmosás között.