Breaking News

Ráncfeltöltés

Arcunkon az öregedési folyamatok hamarabb megjelennek, mint azt szeretnénk. A kötőszövet meglazul, a mimikai izmok ráncképző hatása elképesztő korán meglátszik. Negyven éves kor körül az arcplasztika sok esetben túl korai, hiszen a bőr megnyúlása még nincs olyan előrehaladott állapotban, hogy ezt megkívánja, de már zavaróak a megjelent ráncok. Ebben az esetben a ráncfeltöltés a legjobb megoldás, még akkor is, ha ez a ráncokat nem tünteti el, inkább a ráncok mélységét csökkenti, miáltal az arcbőr kisimul.

A ráncfeltöltés jóval kisebb beavatkozás, mint az arcplasztika, ebből adódóan a kockázati tényezők elenyészők és olcsóbb is. Talán ezek miatt olyan népszerű és gyakran alkalmazott eljárás már évek óta. Az idők során nagyon sokat fejlődött a ráncfeltöltés töltőanyaga. Az anyagok között vannak idegen anyagok és van amikor a saját zsír kerül beinjekciózásra. Ez alapján két fő irányzatát említhetjük meg a kezelésnek, a felszívódó és a nem felszívódó anyagokkal történő feltöltésre. A felszívódó anyagokkal való feltöltés eredményességét tekintve átmeneti, általában másfél évnél nem tartósabb, ezért meg kell ismételni. A nem felszívódó anyagokkal való ráncfeltöltés hatása évtizedekig tarthat, ezért nem igényeli a kezelés ismétlését.

A felszívódó anyagok egyik leggyakrabban használt töltőanyaga a ráncfeltöltés során a kollagén. Ez állati bőrből kivont fehérjekészítmény, melynek legnagyobb kockázati tényezője allergiás mellékhatásai, de ezen kívül teljesen veszélytelen. A másik nagyon gyakran használt készítmény a hyaluronsav. Ez egy cukor jellegű vegyület, mely természetes formában az emberi bőrben is megtalálható. Mesterséges anyagot nem tartalmaz, ezért nagyon kicsi az esély maradandó károsodásra. Gyakran előfordul, hogy a ráncfeltöltés során a töltőanyagokat kombináltan alkalmazzák a nagyobb hatékonyság elérése érdekében. Újabb töltőanyag a polyvnylalcohol, mely előnyösebb a régebb óta használt töltőanyagoknál, mivel az izomrétegbe is tölthető, miáltal természetesebb hatás érhető el, a felszívódás lassabb, továbbá kevesebb kezelésre van szükség. A legújabb kutatások lehetővé teszik a tejsav alapú töltőanyagok használatát, továbbá a csontcement rokon anyagokat is. Ezek az anyagok ígéretesnek mutatkoznak, egyes állítások szerint akár az öt évet is elérheti hatékonyság tekintetében. Amennyiben csak kísérletezni szeretnénk a ráncfeltöltés területén, de nem vagyunk biztosak abban, hogy valóban ezt szeretnénk, mindenképp a felszívódó töltőanyag mellett döntsünk, hiszen ezek egyike sem végleges változtatás arcunkon.

Amennyiben hosszú időre szeretnénk ráncainktól megszabadulni, akkor a ráncfeltöltés során szintetikus töltőanyagot válasszunk, melyek tartósak, évtizedekig, vagy akár végleges eredményt produkálhatnak. Nem árt tisztában lennünk azzal a ténnyel, ha a ráncfeltöltés nem tart életünk végéig, az töltőanyag akkor is ott marad a szövetek között, hiszen képtelen a felszívódásra, nem bomlik le. Az anyagok eltávolítása csak műtéti beavatkozás során, kimetszéssel lehetséges, ami heggel jár, ezért érdemes nagyon alaposan átgondolni, mielőtt szintetikus töltőanyagot választunk a ráncfeltöltés során.

Több dolgot is érdemes átgondolni, mielőtt végleges töltőanyagot választanánk a feltöltéshez. A legfontosabb, hogy az arc formája természetesen változik az évek folyamán, ezért a későbbi arcformához talán előnytelen lesz a mostani ráncfeltöltés. A másik nagyon fontos tudnivaló, hogy a testidegen anyagra nem tudhatjuk előre, hogyan reagál szervezetünk, és mint az már korábban említésre került, a töltőanyag csak műtéti beavatkozás során távolítható el, mely heget hagy maga után. Ezek figyelembe vételével talán érdemesebb a felszívódó anyagokat választani.

A tartós ráncfeltöltés gyakori töltőanyaga az artecoll, mely a szövetek közé kerülve rostképzésre serkenti azokat, így tulajdonképpen a töltőanyag mintegy stimuláló szerként működik. Ugyanezen az alapelven működő töltőanyag a dermalive, mely hyaluronsav alapanyagba kevert műanyagot jelöl. A leggyakoribb a leginkább kipróbált szilikon olaj, valószínűleg kedvező ára miatt a legnépszerűbb a többi között. Régebben ez volt az egyetlen készítmény, mellyel tartós eredményt biztosított a ráncfeltöltés. A legújabb fejlesztések eredménye a bio-alkamid, mely az egyetlen a töltőanyagok közül ami műtét nélkül eltávolítható. Ez egy úgynevezett bio-implantátum, mellyel szemben allergiás vagy toxikus reakciót eddig nem tapasztaltak.

A fent felsorolt töltőanyagok, minőségtől és mennyiségtől függetlenül, vékony tű segítségével kerülnek a bőr alá, a szövetek közé. A ráncfeltöltés fájdalommentes, ezért nem igényel altatást, csupán helyi érzéstelenítést, mely praktikus, hiszen a ráncfeltöltés során a páciens közreműködő marad a beszúrások helyét, illetve az esetleges korrekciókat illetően. A kezelés után duzzanat vagy elszíneződés előfordulhat, ezek átmenetiek, pár nap alatt felszívódnak a bevérzések. Enyhe viszkető és kellemetlen érzés is tapasztalható a ráncfeltöltés után, ami rövid idő alatt elmúlik.

Az első ráncfeltöltés során szinte sosem érünk el végleges eredményt, mivel a töltőanyag mélyebbre süllyed, így a hatás jelentősen csökken pár hét után, ezért a feltöltést legalább egy alkalommal meg kell ismételni. Az is előfordulhat, hogy felszívódó töltőanyag esetében a felszívódás jóval gyorsabban következik be a vártnál, ilyenkor újabb feltöltésre van szükség. A felszívódás és a lesüllyedés mértéke teljesen egyéntől függ, ezért nem jósolható meg előre a mértéke, illetve a hatékonyság időtartama.

A ráncfeltöltés nem javasolt abban az esetben, ha lidocain érzékenységünk van, ha valamilyen bőrbetegségünk van vagy bármilyen súlyos allergia, továbbá ha bármilyen véralvadás gátló készítményt szedünk rendszeresen. Ezeket a körülményeket az előzetes konzultáció alkalmával mindenképpen meg kell beszélni a szakorvossal.