Breaking News

Egy vállakozás indítása esetén mely esetekben kötelező és hol kell tűzoltó készüléket felszerelni

Egy vállalkozás indításakor számos jogszabályi előírásnak és biztonsági követelménynek kell megfelelni, amelyek közül az egyik legfontosabb a megfelelő tűzvédelmi felszerelések, így a tűzoltó készülékek megléte. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogy mely esetekben kötelező tűzoltó készüléket felszerelni, és hol kell ezeket elhelyezni egy vállalkozás területén.

1. Tűzveszélyesség alapján A tűzoltó készülékek felszerelése főként a vállalkozás tevékenységének tűzveszélyességétől függ. Például:

  • Ipari üzemek: Különösen magas a követelmény, ahol gyúlékony anyagokkal dolgoznak, mint például vegyi üzemek vagy fafeldolgozók.
  • Vendéglátóipar: Éttermek, kávézók és bárok esetében is elengedhetetlen, mivel a konyhák magas tűzveszélyt jelentenek.
  • Irodák: Bár alacsonyabb a tűzveszély, de legalább alapvető tűzoltó készülékek megléte szükséges.

2. A helyszín jellege szerint

  • Nyilvános helyek: Bevásárlóközpontok, mozik, színházak és egyéb nagy forgalmú helyszínek esetében szigorú előírások vonatkoznak a tűzoltó készülékek számára és elhelyezésükre.
  • Lakó és szálláshelyek: Apartmanok, szállodák, hostel és más hasonló intézmények, ahol emberek tartózkodnak, kötelező jelleggel kell rendelkezniük tűzoltó eszközökkel.

3. Az elhelyezés szabályai

  • Jól látható hely: A tűzoltó készülékeket olyan helyre kell elhelyezni, ahol könnyen észrevehető és hozzáférhető.
  • Kijáratok közelében: Ideális helyszín a kijáratok közelében, hogy szükség esetén gyorsan elérhetőek legyenek.
  • Speciális helyszínek: Műhelyekben, raktárakban és olyan helyeken, ahol különösen nagy a tűzveszély, minden bejáratnál és tűzveszélyes ponton elhelyezett tűzoltó készülék szükséges.

4. Jogszabályi előírások

  • Építési engedélyek: Az építési engedélyeztetési folyamat során a tűzvédelmi előírásoknak való megfelelés elengedhetetlen, amely magában foglalja a megfelelő számú és típusú tűzoltó készülék felszerelését is.
  • Tűzvédelmi szabványok: A helyi tűzvédelmi hatóságok által meghatározott szabványoknak való megfelelés szintén kötelező, amely részletesen tartalmazza, hogy melyik tevékenységhez milyen típusú és mennyiségű tűzoltó készülék szükséges.

Összegzés Minden vállalkozás számára elengedhetetlen a megfelelő tűzvédelmi intézkedések megtétele, ami magában foglalja a tűzoltó készülékek helyes kiválasztását, karbantartását és elhelyezését. Ezek a lépések nemcsak, hogy jogi kötelezettségek, hanem alapvetően szükségesek az ingatlan, a benne dolgozók és a látogatók biztonságának garantálására.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük