Breaking News

Hogyan írjuk?

Jó lenne tudni, hogyan írjuk az egyes szavakat?

A különféle szavak megfelelő formájának írása mellett gyakran felmerülő kérdés lehet még a rövidítések pontos értelme. Mivel könnyedén elveszhetünk a témában, ezért alább lesz néhány konkrét példa, amire bátran lehet támaszkodni. Ezeken túl pedig a kerdezdmeg.hu weboldalon van mód választ találni a továbbiakban felmerülő kérdésekre. Hogyan írjuk? De mégis mit? Na, ez a jó kérdés, amit első körben megéri feltenni magunknak. Bár a modern, számítástechnikai eszközök könnyedén ránevelik arra az embereket, hogy felesleges a helyesírással törődniük, ugyanis vannak már profi programok, amik ezt figyelik és a hibákat javítják. Ez teljesen igaz, de amikor nincs a közelben okostalefon és éppen nem a közösségi médiában posztolunk, akkor előfordulhat, hogy valamit kézzel kell kitölteni. Ilyenkor pedig már valóban fontosak az alapvető ismeretek arra vonatkozóan hogyan írjuk az egyes szavakat.

Ijesztő vagy ilyesztő, jó volna tudni pontosan

Bár a hangsúly egyes betűk esetében nyomra vezethet, azért vannak olyan esetek, amikor ez egyáltalán nem segít. Sajnos azt kell látnunk, hogy ez itt ugyanúgy igaz. Az, hogy most ijesztő vagy ilyesztő a helyes írásmód egyedül gyakorlat útján ismerhető meg. Amikor ez az érzés kerülget bennünket, akkor nem igazán érdekelhet, hogy éppenséggel hogyan írjuk, de azért ha szeretnénk megosztani valakivel egy történetet, vagy felhívni a figyelmét arra, miszerint valamelyik könyv mennyire félelmetes, akkor jobb, ha megtanuljuk pontosan leírni a kifejezést. Akkor tehát ijesztő vagy ilyesztő? A helyes forma az ijesztő, de végső esetben, ha túlságosan nagy dilemmában lennénk, bátran használjunk egy szinonimát és ez gyakran jó kiút tud lenni.

Kézpénz vagy készpénz? Mi lapul a tárcánkban?

A mindennapi életben a gyakori vásárlás egy olyan alapvető feltétel, amire rendszeresen szükség van. Jó lenne tehát tudni, hogy amivel fizetünk a különféle termekért az kézpénz vagy készpénz? Bár mindkét kifejezés használható lehet szóban, írásban mégis csak az egyiket fogadják el helyesnek. Logikus lenne a kézpénz, mint változat, hiszen adottak a bankjegyek, amiket kézbe adunk. Ennek ellenére mégsem erre billen a méreg nyelve. De akkor hogyan írjuk? Egyszerűen a készpénz az elfogadott mód, mivel az érmék ott vannak készen, amit azonnal át lehet nyújtani, mint csereeszköz. Jegyezzük meg tehát ezt a gondolatmenetet és mostantól írásban így használjuk.

Szeretnénk tudni, hogy az SZTK minek a rövidítése? Mit jelent?

A különféle rövidítések elég komoly kihívást okozhatnak, főleg akkor, ha nem vagyunk velük szemben kellően képben. Az sem könnyíti meg a dolgunkat, hogy némelyik szóösszetétel több dologra is utalhat. Válasszunk azonban most egy olyan példát, ami nem bonyolítja túl a dolgokat. Az SZTK minek a rövidítése? Mit jelent? Voltaképpen a Szakszervezetek Társadalombiztosítási Központja szavak kezdőbetűiből született meg. Egy olyan intézményről van szó, ahol bárkit ellátnak, aki rendelkezik TB-vel azaz Társadalom Biztosítással. Most már azon túl, hogy tudni fogjuk, hogyan írjuk, ha szembejön velünk ez a kifejezés bárhol tisztában leszünk a mögötte lévő tartalommal.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük